Az ország egy részében kánikula, több régióban viharos időjárás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken egy sor sárga és narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki kánikula, valamint fokozott légköri instabilitás miatt.

A pénteki nap folyamán másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben Krassó-Szörény, Temes és Arad megye alacsonyan fekvő vidékein: kánikula várható, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali csúcshőmérsékletek elérhetik a 39–39 fokot, elszigetelten akár a 40 Celsius-fokot is, és az éjszakai levegő sem hűl le 20–23 fok alá.

Illusztráció: Pexels

Az ország 25 megyéjében (az ország déli és nyugati régióiban, Erdély nyugati részében, Máramarosban, Moldva déli részében és Dobrudzsában) és Bukarestben elsőfokú (sárga jelzésű) kánikulariasztás érvényes pénteken és szombaton. A hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet, a nappali csúcshőmérsékletek 33 és 37 fok között alakulnak, az éjszakai levegő nem hűl le 18–21 fok alá.

A következő megyékben érvényes a riasztás: Fehér, Argeş, Bihar, Brăila, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Máramaros, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, illetve Bukarest.

Az ország délkeleti részében a hőérzet-index az elkövetkező időszakban is magas marad.

A meteorológusok szerint ugyanakkor szombat déltől hétfő 10 óráig elsőfokú riasztás lesz érvényben fokozott légköri instabilitás és bő cspadék miatt az ország 21 megyéjében. Először a Bánságban, Olténiában és a hegyvidéken jelentkeznek ezek a jelenségek, majd kiterjednek az ország teljes nyugati felére. Heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25–40, helyenként az 50–70 litert négyzetméterenként.

A következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Olt, Szeben, Szilágy, Szatmár, Temes, Teleorman és Vâlcea.

Az ország legnyugatibb régióiban hasonló jelenségekre helyenként már a péntekről szombatra virradó éjszaka is számítani lehet – figyelmeztet még az ANM.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?