Az idős orvosok nem lehetnek igazgatók a közkórházakban; vagy mégis?

Alkotmányellenesnek nyilvánította csütörtökön az alkotmánybíróság azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné az orvosoknak, hogy 70 éves korukig vezető beosztást tölthessenek be a közkórházakban.

Az egészségügyi reformról szóló törvényt, illetve az autizmussal élő személyeknek nyújtott szolgáltatásokat szabályozó törvényt módosító jogszabályjavaslatot a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Jobboldal Ereje támadta meg az alkotmánybíróságon júniusban.

Illusztráció: Pexels

Többek között azt kifogásolták, hogy a parlament a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét sértő módon fogadta el a tervezetet. A két ellenzéki párt szerint a jogszabályjavaslat nem tartotta tiszteletben a jogszerűség elvét sem, mivel a vezető beosztások betöltését érintő változások „egyáltalán nem voltak indokoltak vagy megalapozottak”.

A bírák megállapították, hogy a törvénytervezetet valóban a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elvét sértő módon fogadta a parlament, mert a képviselőházban megszavazott változata jelentősen eltér a szenátusitól. Az alkotmánybíróság szerint ugyanakkor az is alkotmányellenes, hogy a jogalkotók egy olyan törvényt módosítottak, aminek semmi köze nem volt a közkórházakban betöltött tisztségek szabályozásához.

Csütörtök délután az USR közölte: a koalíció számított az alkotmánybíróság elutasító döntésére, ezért a kormány néhány napja sürgősségi rendeletet fogadott el arról, hogy az orvosok 70 éves korukig vezető beosztást tölthessenek be a közkórházakban. Az ellenzéki párt szerint ennek az a magyarázata, a hazai egészségügyi rendszert a koalícióhöz kötődő egyetemi tanárok egy szűk csoportja tartja foglyul. Ennek a csoportnak pedig az az érdeke, hogy minél hosszabb ideig "uralhassa a hazai közkórházakat". Közleményében az USR felszólította a parlamentet, hogy utasítsa majd el ezt a sürgősségi rendeletet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?