Az erdélyi magyarok közel fele nem ismeri Márki-Zay Pétert

Márki-Zay Pétert az erdélyi magyarok közel fele nem ismeri, viszont akik ismerik, azoknak is nagyrésze elutasító vele szembe – derül ki egy februári közvélemény-kutatásból, melyet az Eurotrans Alapítvány megrendelésére készített a SoDiSo Research.

A legfrissebb – erdélyi magyarok körében végzett – felmérés alapján a magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek 61,8 százaléka ismeri. A megkérdezettek 7,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik benne, 54,2 százaléka pedig kedvezőtlen véleménnyel van róla. A magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok között a Fidesz-KDNP támogatottsága az országgyűlési választásokon 90,8 százalékos, akárcsak ez előtt négy évvel. Az ellenzéki pártok közös listája 1,9 százaléknyi szavazatra számíthat, a válaszadók fennmaradt 7,3 százaléka még bizonytalan pártopciójában.

Márki-Zay Péter | Fotó forrása: a politikus Facebook-oldala

A Márki-Zay Pétert jelölő ellenzéki koalíció legnagyobb pártjának vezetője, Gyurcsány Ferenc már lényegesen nagyobb láthatóságnak örvend, őt a megkérdezettek 91,5 százaléka ismeri. Ugyanakkor a kutatás szerint továbbra is messze ő a legelutasítottabb magyarországi politikus Erdélyben, hiszen a megkérdezetteknek 81,6 százalékának ellenszenves.

A közvélemény-kutatás 2022. január 21. és február 17 között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán, a hibahatár ±2,8%-os.

A magyar országgyűlési választásokat április 3-án tartják. Azok a romániai magyar állampolgárok, akik regisztráltak a választásokra, levélben szavazhatnak. A levélcsomagokat az elmúlt héten kézbesítették. Azok a magyar állampolgárok, akiknek van állandó magyarországi lakcíme, de Romániában tartózkodnak a választás napján, április 3-án szavazhatnak a főkonzulátusok valamelyikén, amennyiben átjelentkeztek március 25-éig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?