Az amerikai–orosz elnöki tárgyalásról adott tájékoztatást Anthony Blinken

A magyaroknak mindig jobb, ha az amerikaiak és az oroszok közvetlenül beszélnek egymással – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán hétfő este azzal kapcsolatban, hogy amerikai kollégája, Antony Blinken tájékoztatta az amerikai–orosz elnöki tárgyalásról.

Joe Biden amerikai elnök december 30-án telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel | Fotó: Agerpres/EPAA magyar külügyminiszter ismertette: Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonkonferencián adott tájékoztatást a négy visegrádi és a három balti ország, valamint Románia és Bulgária külügyminiszterének az amerikai–orosz elnöki tárgyalásról, amelyet december 30-án tartottak.

Szijjártó Péter a „többiekhez hasonlóan” megköszönte amerikai kollégájának a tájékoztatást. Úgy fogalmazott: „nekünk, magyaroknak az mindig jobb, ha az amerikaiak és az oroszok közvetlenül beszélnek egymással. Ezt bizonyítja történelmünk is, hiszen mi rajtavesztettünk minden, Kelet és Nyugat közötti konfliktuson”.

A magyar külügyminiszter sok sikert kívánt a felső szintű megbeszélések januári folytatásához, és biztosította amerikai kollégáját arról, hogy Magyarország a legmagasabb, nagyköveti szinten vesz részt a NATO–Oroszország tanács ülésén.

Ugyanakkor felhívta Antony Blinken és a közép-európai kollégái figyelmét arra is, hogy míg Magyarország a napokban újraindítja a földgáztranzitot Ukrajna irányába, az ukrán elnök egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely ellehetetlenítené, hogy a kárpátaljai magyar vezetők hivatalt tölthessenek be az ukrán közigazgatásban. Ha ez a jogszabály életbe lép, az súlyosan korlátozni fogja Magyarország lehetőségeit „Ukrajna támogatásának tekintetében” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?