Az alkotmánybírósághoz fordul a PSD a köztelevízió és a közrádió ügyvivő vezérigazgatói mandátumok meghosszabbítása miatt

Megtámadta csütörtökön az alkotmánybíróságon a Szociáldemokrata Párt a köztelevízió és a közrádió ügyvivő vezérigazgatóinak mandátumát meghosszabbító törvénymódosítást.

A 2021/89-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó jogszabályt szerdán fogadta el döntő házként - módosított formában – a szenátus. A módosítás szerint, ha a köztelevízió és a közrádió ügyvivő vezérigazgatóinak mandátuma a parlamenti vakáció idején jár le, és nem hívnak össze rendkívüli ülésszakot, akkor tisztségviselők mandátuma automatikusan meghosszabbodik a két intézmény igazgatótanácsának megválasztásáig.

Az alkotmánybíróságnak küldött beadványában a PSD a taláros testület korábbi határozataira hivatkozva azzal érvelt, hogy a közrádió és köztelevízió megválasztása a parlament hatáskörébe tartozik. Emellett a párt szerint sérült a kétkamarás törvényhozás elve azáltal, hogy a szenátus a képviselőházban elfogadott törvénytől jelentős módon eltérő jogszabályt szavazott meg.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?