Az USR szerint a PSD, a PNL és az RMDSZ elgáncsolta a fatolvajok elleni törvénytervezetet - az RMDSZ pontosított

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt állítja a Nemzeti Liberális Pártról (PNL), a Szociáldemokrata Pártról (PSD) és a RMDSZ-ről, hogy szándékukban áll annak az USR által benyújtott tervezetnek az elutasítása, amely lehetővé tenné, hogy a csendőrök is megállítsák és ellenőrizhessék a farakományt szállító járműveket.

„Tegnap a szenátus jogi bizottságában a PSD–PNL–RMDSZ szövetség negatívan véleményezte az erdőmaffia ellen irányuló, az USR által benyújtott javaslatot. Ma a PNL szenátusi frakcióvezetője azt kérte, hogy vegyék fel a napirendre és utasítsák el a tervezetet” – állítja Facebook-bejegyzésében az USR.

A törvénytervezetet az USR kér képviselője, Adrian Giurgiu és Bogdan Rodeanu terjesztette a parlament elé. Ha életbe lépne, a jogszabály kötelezné a fát szállító járművek sofőrjeit, hogy csendőri felszólításra is megálljanak, még akkor is, ha rendőr nincs a csendőr mellett.

Az USR indoklása szerint az illegális fakitermelés megfékezésére minden rendfenntartó szervre szükség van, nem elegendő az erdészeti felügyelőség és a rendőrség. A tervezet lehetővé tenné, hogy a csendőrök is ellenőrizhessék a faszállítmány eredetét, az árukísérő okmányokat, a sofőr és az esetleges utasok személyazonosságát, ha felmerül a törvényszegés gyanúja. „Azt látjuk, hogy a PSD–PNL–RMDSZ továbbra is a fatolvajokat védi” – olvasható a bejegyzésben.A kép illusztráció | Fotó: Román Rendőrség

A tervezet a Román Csendőrség működésére vonatkozó 2004/550-es törvényt, illetve a közszállításra vonatkozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet egészítené ki. A javaslatot június 30-án nyújtották be a törvényhozó testületnek. Akkor Adrian Giurgiu azzal érvelt a tervezet mellett, hogy Románia erdeiből kétszer annyi fát vágnak ki, mint amennyit legális úton értékesítenek. A falopás egyik leggyakoribb módszere, hogy egy teherautó több szállítmányt kivisz az erdőből ugyanazzal a – valójában csak egy szállítmányra érvényes – fuvarlevéllel. Sem az erdészeti felügyelőségnek, sem a rendőrségnek nincs kapacitása minden farakományt szállító teherautót megállítani és ellenőrizni – hívta fel akkor a figyelmet a képviselő.

Az RMDSZ szerint az USR ez alkalommal is megtéveszti, féligazságokkal traktálja a közvéleményt. "...ezt a törvénytervezetet Gheorghe Nacov képviselő kezdeményezte. Utóbb 25  másik képviselő is aláírta, köztük az RMDSZ-frakció 8 tagja. A többi aláíró PNL-s, PSD-s, illetve a kisebbségi képviselőcsoport tagja" - áll az RMDSZ közleményében.

Az RMDSZ képviselői lelkiismeretük szerint szavazhattak. Ennek ékes bizonyítéka, hogy például Csoma Botond frakcióvezető a törvénytervezet ellen voksolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?