Autósok, figyelem: 6-7 órára van szükség, hogy kiürüljön az alkohol a szervezetből

Tudor Ciuhodaru orvos azt tanácsolja a sofőröknek, hogy ne üljenek volán mögé, ha alkoholt fogyasztottak. A szakember szerint 100 mg/dl alkoholszint esetén 6-7 órára van szükség, hogy kiürüljön az alkohol a szervezetből – írja az Agerpres.

Ciuhodaru szombati Facebook-bejegyzése szerint a 18 és 30 év közötti gépkocsivezetők több mint 30 százaléka ünnepek idején legalább egyszer vezetett már alkoholos befolyásoltság. „Alig néhány pohár ital megtízszerezi a közlekedési balesetek kockázatát. Háromból egy baleset az alkoholfogyasztásra vezethető vissza” – hívta fel a figyelmet.

Fotó: Adobe Stock

A szakember szerint „tévhit”, hogy az alkoholszonda kijátszható például fogmosással, rágógumival, esetleg fahéj vagy petrezselyemlevél rágásával, és savanyú uborka vagy alkoholtartalmú bonbon fogyasztására sem célravezető hivatkozni.

Az alkohol az elfogyasztása után 20-30 perccel már kimutatható a vérben, a felszívódását több tényező is befolyásolja, például az ital típusa, az alkoholkoncentráció, a gyomortartalom, a gyomorürülés stb. Az alkohol kiürülésének időtartama átlagban 5-10 gramm/óra, az utolsó pohár elfogyasztása után óránként 10-25 mg/dl-rel csökken a véralkoholszint – magyarázta Ciuhodaru.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?