Aurescu szolidaritásra kérte az EU-t a Mercer Street elleni támadás ügyében

A Mercer Street tankhajó ellen elkövetett dróntámadásról értekezett Bogdan Aurescu külügyminiszter Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével a román fél kezdeményezésére lezajlott keddi telefonbeszélgetésen, a Románia által eddig megtett politikai-diplomáciai lépések folytatásaként.

Aurescu „ismét szóvá tette az incidens súlyosságát, és emlékeztetett a támadás szándékos jellegére, amelyet Románia és más nemzetközi partnerek értékelése szerint, a rendelkezésre álló információk alapján, az Iráni Iszlám Köztársaságnak tulajdonítanak" – tájékoztatott közleményében a külügyminisztérium.

A román diplomácia vezetője megismételte továbbá, hogy a nemzetközi joggal összhangban határozottan elítéli a civil célpont elleni támadást, valamint az incidensnek a térségben a hajózás szabadságára gyakorolt hatását. Ismertette ugyanakkor a román fél véleményét az incidens politikai és biztonsági következményeiről.

Aurescu „szolidaritásra kérte fel az Európai Uniót, és arra, hogy nyilvánosan ítélje el ezt az incidenst". Ugyanakkor a külügyminiszter „tájékoztatott az incidenst követően tett diplomáciai lépésekről, és kijelentette: Románia stratégiai partnereivel együtt továbbra is folytatja az egyeztetéseket, hogy a legmegfelelőbb válaszlépéseket meghatározzák, és folyamatosan tájékoztatni fogja az európai főképviselőt ezekről a fejleményekről".

Josep Borell főképviselő részvétét fejezte ki a támadás román állampolgárságú halálos áldozata miatt. Kiemelte a támadás súlyosságát, és biztosította, hogy az Európai Unió „szolidáris Romániával, mint az incidens által érintett uniós tagállammal, és aktívan követi az ügy fejleményeit".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Európai Unió és a NATO kedden elítélte a Mercer Street tankhajó ellen csütörtökön, az Arab-tengeren intézett dróntámadást, amelyben a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette. Az Amerikai Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Királyság Iránnak tulajdonítja a támadást, de az Európai Bizottság arra szólított fel, hogy „kerüljenek el minden olyan lépést, amely káros a térség békéjére és stabilitására" – tájékoztatott az AFP hírügynökség.

Az Egyesült Államok hétfőn szövetségeseivel összehangolt, közös válaszlépést ígért a támadás miatt, amelyért Iránt teszi felelőssé, bár a teheráni külügyminisztérium közölte, hogy Teherán nem vett részt a támadásban.

(Nyitóképen: a Mercer Street hajó | Fotó: stripes.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?