banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Románia magyarázatot követelt Irántól a Mercer Street tartályhajó elleni támadásra

Románia teljességgel elfogadhatatlannak tartja, és határozottan elítéli a Mercer Street tartályhajó ellen szándékosan elkövetett, két emberéletet követelő dróntámadást, amelyért Iránt teszi felelőssé – közölte hétfőn a bukaresti külügyminisztérium.

A múlt heti támadásban életét vesztette a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit állampolgárságú tagja. A külügyminisztérium a stratégiai partnerei – az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – tájékoztatása alapján arra a következtetésre jutott, hogy az Ománi-öbölben elkövetett támadást Irán koordinálta. Bukarest haladéktalanul magyarázatot követel az iráni hatóságoktól a történtekre, és fenntartja a jogot, hogy nemzetközi partnereivel közösen válaszlépéseket tegyen. Ennek érdekében hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba az iszlám köztársaság bukaresti nagykövetét.

Bukarest szerint semmilyen mentség nem létezik egy civil célpont elleni, emberéleteket követelő, és jelentős anyagi károkat okozó támadásra, ezért folytatja a konzultációt szövetségeseivel a megfelelő válaszlépések azonosítása érdekében.

Bogdan Aurescu külügyminiszter az elmúlt hétvégén telefonon konzultált brit és izraeli partnerével az Ománi-öbölben történt incidensről. A román külügy részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és logisztikai segítséget ígért a román áldozat holttestének hazaszállításához.

A támadást csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű Mercer Street nevű, közepes méretű tartályhajó ellen. A hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bár az iráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Teherán nem vett részt a támadásban, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifejezte meggyőződését vasárnap, hogy Irán követte el az agressziót, és válaszlépéseket helyeztek kilátásba.

(Nyitókép forrása: jpost.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?