FRISSÍTVE – Atkairtó oldattól kaptak mérgezést egy idősotthon lakói

Atkaírtó oldattól kaptak mérgezést egy idősotthon lakói péntek este, és hét gondozott kórházba is került. A katasztrófavédelem és a Biológiai, radiológiai és nukleáris megoldások (CBRN) speciális csapatai szálltak ki a helyszínre. FRISSÍTÉS: A konstanca megyei rendőrség bűnügyi vizsgálatot indított gondatlanságból elkövetett testi sértés bűntette miatt.

A Konstanca megyei hatóságok péntek este léptek közbe, miután Eforie Sud egyik idősotthonában több ápolt atkaírtó oldattól kapott mérgezést. A péntek esti közlés szerint hét idős ember kórházba került, további húszat pedig evakuáltak. A Konstanca megyei katasztrófavédelem által szombat reggel kiküldött legfrissebb értékelés szerint hat idős ember van továbbra is kórházban, 38 másik pedig visszatért a szobájába, írja a News.ro.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

„Hat gondozottat kórházban ápolnak, és 38 visszatért a szobájába” – jelentette be a Konstanca megyei katasztrófavédelem szombat reggel.

Pénteken a helyszínre több speciális járművel érkeztek ki a hatóságok.

„Az egész épületet kiürítették. A Biológiai, radiológiai és nukleáris megoldások (CBRN) csoportja által végzett méréseket követően nem azonosítottak veszélyes anyagot” – közölte a Konstanca megyei katasztrófavédelem még pénteken.

A hatóságok szerint minden kórházba szállított személy eszméleténél van. Azt, hogy milyen körülmények között mérgezték meg az időseket, még nem sikerült megállapítani.

A konstanca megyei rendőrség bűnügyi vizsgálatot indított az idősotthon gondozottai ügyében, írja a News.ro. Gondatlanságból elkövetett testi sértés bűntette miatt vizsgálódnak.

„Október 20-án 22.40 óra körül az eforiei rendőrség arról kapott értesítést, hogy egy idősek otthonában több személy rosszul érzi magát. A helyszínre érkező rendőrök hat személyt azonosítottak, akiket a mentők kórházba szállítottak. Az idősek otthonában tartózkodó 38 személyt evakuálták. A szakértői ellenőrzések után megállapították, hogy nem áll fenn közvetlen veszély, és visszavitték őket az épületbe. Bűnügyi vizsgálat indult gondatlanságból elkövetett testi sértés bűntette miatt” – közölték a Konstanca megyei rendőrség képviselői.

Ana Maria Stoica, a Konstanca Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője is elmondta, hogy két tűzoltóautó, egy CBRN-csapat, két csapat elsősegélynyújtó személyzet, három speciális, több áldozatot szállító jármű és a Konstanca Megyei Mentőszolgálat hét mentőautója avatkozott be az idősotthonban.

„A helyszínre érkezve a kollégák minden személyt evakuáltak az épületből, és megkezdték a helyiségek szellőztetését. Emellett mind a 44 személyt a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, és közülük hatot a Konstanca Megyei Kórházba szállítottak további orvosi vizsgálatokra. Mindannyian eszméletüknél voltak” – magyarázta Ana Maria Stoica. Megjegyezte, hogy az épületben nem mutattak ki veszélyes anyagokat.

„A helyszínen a CBRN-csoport munkatársai három mérést végeztek. Szerencsére az épületben nem mutattak ki veszélyes anyagokat. Ugyanakkor intézkedés történt az épület szellőztetésére és az ágynemű cseréjére az egész épületben, a kártevők elleni védekezést követően, amelyre a jelek szerint a tegnapi nap (péntek) folyamán került sor” – tette hozzá a szóvivő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?