banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Asztronauta jelölteket toboroz a Román Űrügynökség

A jelentkezők mesteri diplomával és három éves szakmai tapasztalattal kell rendelkezzenek.

A Román Űrügynökésgnél (ROSA) jelentkezhetnek azok, akik szeretnének űrhajósok lenni, jelentette be Flaviu Răducanu, az intézmény tudományos és technikai igazgatója. A ROSA négy asztronauta jelöltet tud alkalmazni, de az igazgató elmondása szerint ha valaki kiesik a rostán, van esélye arra, hogy más funkciót töltsön be az ügynökségnél. „A jelentkezők elfoglalhatnak mérnöki, kutatói, orvosi, berepülő pilótai vagy tartalék asztronautai állást. Ezek az emberek nagyon hosszú karrierre számíthatnak egy olyan intézménynél, melynél olyanok a lehetőségek, amilyeneket sehol máshol nem találni” – nyilatkozta Flaviu Răducanu.

A jelentkezők mesteri szintű felsőfokú végzettséggel és szakmai tapasztalattal kell rendelkezzenek. A mesteri tanulmányokat a műszaki tudományok, illetve fizika, kémia, biológia, orvostudomány vagy az aeronautika terén kellett végezzék. Korhatár nincs megszabva, azonban a jelentkezők közül annak tudatában fognak választani, hogy az űrutazásra leghamarabb 5-10 éven belül kerülhet sor. Arra nincs garancia, hogy akit a ROSA asztronautaként alkalmaz, eljut valaha a világűrbe.

Romániának nincs saját űrkutatási programja, azonban, mivel tagja az Európai Űrügynökségnek, részese az Európai Unió ilyen jellegű programjainak.

Románia eddigi egyetlen űrhajósa a brassói Dumitru Prunariu, aki a szovjet Interkozmosz program keretében járt az űrben. Prunariu az 1981 május 14-én fellőtt Szojuz-40 legénységének a tagja volt, közel nyolc napot töltött az űrben. Ugyancsak az Interkozmosz program keretében jár a világűrben a magyar Farkas Bertalan, Prunariunál egy évvel korábban.

(Nyitókép: Wikipedia)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?