Arafat kitart az életmentéssel kapcsolatos elvei mellett mindaddig, amíg az alkotmány le nem álíítja

Raed Arafat kitart „az életmentés és az ezzel kapcsolatban elsajátított elvek” mellett mindaddig, amíg az alkotmányra hivatkozva megtiltják ezek alkalmazását.

A belügyi államtitkár a Nép Ügyvédjének szerdai bejelentésére reagált ezzel, miszerint alkotmányellenes a halasztható kórházi beutalások, műtétek és kivizsgálások 30 napra történő felfüggesztése.

Az ombudsman szerint az intézkedés alkotmányellenes és törvénybe ütközik, mert korlátozza a személyek egészségügyi ellátáshoz való jogát, illetve mert a szabályozást egy jogi személyiséggel nem rendelkező közigazgatási szerv (katasztrófavédelmi főigazgatóság) vagy az egészségügyi miniszter rendeletével vezetik be.

Erre reagálva Arafat kijelentette, a rendelet nem tartozik azok sorába, amelyeket a Hivatalos Közlönyben is közzé kell tenni, ez menedzsmenttel és triázzsal kapcsolatos szabályozásokat tartalmaz. „Nagyon sajnálom, hogy a katasztrófa-orvostan nem áll összhangban az alkotmánnyal. Én orvosként az életmentést és az ezzel kapcsolatban elsajátított elveket fogom szem előtt tartani mindaddig, amíg az alkotmányra hivatkozva leállítanak” – fogalmazott.

Megkérdezték tőle az újságírók, miként vélekedik arról, hogy a betegek megtámadhatják a rendeletet a közigazgatási bíróságon. Arafat azt mondta, a bíráknak is el fogja magyarázni, milyen megfontolásból hozták az intézkedést. Hozzátette, a szabályokat az egészségügyi katasztrófahelyzetekben alkalmazott nemzetközi elvek szem előtt tartásával vezették be.

A rendelet kapcsán a belügyi államtitkár ismét hangsúlyozta, a kórházi beutalások felfüggesztése nem érinti azokat, akik azonnali ellátásra szorulnak, vagy akiknek a kezelése nem halasztható.

(Címlapfotó forrása: Borsi Balázs)

Kapcsolódók

Kimaradt?