banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Áprilisban újabb típusú vakcina érkezhet Romániába

A Johnson & Johnson vakcinája áprilistól Romániában is rendelkezésre állhat – mondta egy rádióinterjúban az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță.

Ez lenne a negyedik típusú koronavírus elleni vakcina, amivel az országban oltanak. A katonaorvos szerint az oltóanyag várhatóan március második felében kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását.

A Johnson & Johnson belga részlegének oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Globális klinikai vizsgálatok szerint az oltóanyag hatékonysága 66 százalék, három kontinensen, különböző vírustörzsekre tesztelték a vakcinát. Az eredmények szerint ugyanakkor 85 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzés súlyos formáival szemben. A Johnson & Johnson vakcináját egyetlen adagban adják be.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?