Áprilisban újabb típusú vakcina érkezhet Romániába

A Johnson & Johnson vakcinája áprilistól Romániában is rendelkezésre állhat – mondta egy rádióinterjúban az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță.

Ez lenne a negyedik típusú koronavírus elleni vakcina, amivel az országban oltanak. A katonaorvos szerint az oltóanyag várhatóan március második felében kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását.

A Johnson & Johnson belga részlegének oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Globális klinikai vizsgálatok szerint az oltóanyag hatékonysága 66 százalék, három kontinensen, különböző vírustörzsekre tesztelték a vakcinát. Az eredmények szerint ugyanakkor 85 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzés súlyos formáival szemben. A Johnson & Johnson vakcináját egyetlen adagban adják be.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?