Applikáción is be lehet jelenteni az anyagi károkkal járó közlekedési baleseteket

Október 17-étől a korábbiaknál sokkal egyszerűbben, mindössze egy mobilalkalmazáson keresztül is be lehet jelenteni a kisebb sérülésekkel és anyagi károkkal járó közlekedési baleseteket.

Az applikáción keresztül az összes gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) társasághoz hozzáférésük van azoknak az ügyfeleknek, akik kisebb személyi sérüléssel vagy csak anyagi kárral járó közlekedési balesetben érintettek. Az újítást a kisebb közlekedési balesetek elszenvedői érdekében, a bürokrácia csökkentésének reményében hozták létre a hatóságok, írta meg az Observator News.

Az Amiabila nevezetű alkalmazásra regisztráló járművezetők saját maguk online is elkészíthetik a baleset vázlatát. Az applikáció rögzíteni tudja a pontos helyszínt és címet, ahol a baleset történt, jelezhető az ütközés iránya, valamint a járműben keletkezett károk is, ezeket fényképekkel is alá kell támasztani, hogy még egyértelműbbek legyenek a körülmények. Az ütközés résztvevőinek ugyanazon a mobiltelefonon, együttesen kell kitölteniük és elküldeniük saját biztosítójuknak a közösen létrehozott vázlatot.

Mennyi jár a személyi sérülésért?

A személyi sérülések alapján megállapított kártérítést a baleset időpontjában érvényes minimálbér és a sérülések súlyossága szerint számolják ki. A hatóságok egy olyan módszer dolgoztak ki, amelyben minden egyes sérülés egy együtthatót, egy pontszámot kapott. Ez utóbbit megszorozzuk a romániai bruttó minimálbér kétszeresével, és ez adja meg azt az összeget, amelyet a közúti baleset áldozatának kártérítésként meg kellene kapnia. Például három törött borda esetén a kártérítés összege több mint 10 000 lej.

Koponyatörés esetén több mint 15 000 lej, lábtörés esetén pedig 51 000 lejnél kezdődik a kártérítés, és 66 000 lejig terjedhet. A kártérítés pontos összegét azonban csak az orvosszakértő alapos vizsgálata után határozzák meg, és csak akkor, ha az áldozat és a balesetért felelős személy egyezségre jut.

Hogyan működik az alkalmazás?

Az első lépés az Amiabila ingyenes alkalmazás letöltése a Google Play Store-ból vagy az App Store-ból. Amint a program letöltődött és elindult, létre kell hozni egy felhasználói fiókot az alkalmazásban, csak ezután indítható el a kárbejelentési folyamat. Az alkalmazásban integrálták a beolvasott dokumentumokat értelmező szövegfelismerő rendszer. Az Amiabila pontos GPS-helymeghatározással és a baleset helyszínének automatikus kitöltésével rendelkezik. A baleset minél objektívebb leírása érdekében kiválasztható az ütközés iránya, valamint a járműben keletkezett kár(ok).

Az egyénileg kiválasztott körülmények befolyásolják a vázlatok felépítését, és lehetőséget adnak a baleset résztvevőinek, hogy kifejtsék álláspontjukat. A baleset helyszínén készült bejelentés és a fényképek segítenek abban is, hogy kiderüljön, kinek a hibájából következett be az ütközés. A második jármű vezetőjének ugyanazt a folyamatot kell végigjárnia, amit az első jármű vezetője is végigjárt ugyanazon a telefonon, hogy segítsen együtt megrajzolni a vázlatot. Így az alkalmazás azonos szemszögből töltheti ki a dokumentumot és a végén lehetőség van arra, hogy a közös dokumentumokat mindkét érintett fél biztosítójának elküldje. A két járművezető által kiválasztott körülmények alapján az alkalmazás kiválasztja a három legvalószínűbb körülményt, amelyek között a baleset bekövetkezhetett. Miután a részvevők megállapodtak a körülményekről, mindkét érintett fél aláírása szükséges. Lehetősége van arra, hogy a dokumentumokat mindkét fél gépjármű-felelősségbiztosítójának megküldje.

Az alkalmazásnak egy ismertető weboldalt is létrehoztak, itt írásban és egy videón is elmagyarázzák a pontos lépéseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?