Alexandru Rafila: újraindítják a tesztközpontok működését

Újraindítják a Covid-19 tesztközpontok működését, ezek többsge elsősorban hétvégén lesz elérhető, mondta hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Nem sokkal korábban az egészségügyi minisztérium közölte, hogy múlt héten több mint 7500 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, ami majdnem duplája az előző héten regisztrált új eseteknek.

„Újraindítjuk a tesztközpontok működését, amelyeket hétvégén kereshetnek fel az emberek” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette: a maszk zárt helyiségekben való használatára, a kézfertőtlenítésre és a nyilvános helyek szellőztetésére vonatkozó ajánlásaikat fenntartják. Hangsúlyozta azt is, hogy ezen intézkedéseket csupán ajánlások – írja a G4 Media.

Fotó: egészségügyi minisztérium

„Senki sem erőltet semmit. Ezek csak ajánlások, hogy nyugodt nyarunk legyen, hogy el tudjunk menni nyaralni. A maszkhasználat zárt helyiségekben vagy tömegközlekedési eszközökön már ismert intézkedés. A helyi hatóságoknak fontolóra kellene venniük a tömegközlekedési eszközök rendszeres tisztítását, továbbá biztosítani kell a nyilvános terek szellőzését. Ez az egyik leghatékonyabb mód a vírus terjedésének megállítására” – tette hozzá.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, múlt hét óta tárgyal a közegészségügyi igazgatóságokkal a koronavírusos fertőzések számának esetleges növekedéséről, hétfőn pedig telekonferenciát tartottak a bukaresti kórházak, a mentőszolgálat és a közegészségügyi igazgatóság képviselőivel. A megbeszélések témája a fertőzöttek kórházi kezelésének biztosítása volt.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján azt jósolta, hogy a nyári koronavírus-fertőzéshullám augusztus 14. és 21. között fog tetőzni, két héttel később az Európai Unió többi tagállamában előrejelzett periódusnál.

A tárcavezető szerint két forgatókönyv lehetséges: az egyik szerint a járványgörbe augusztus 7–10. környékén éri el a csúcsát, a másik szerint azonban csak a jövő hónap végén vagy szeptember elején, amikor naponta körülbelül 10 ezer új esetnél fog tetőzni a hullám.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?