Akár tíz évre is eltilthatják a vezetésről az ittas vagy drogos sofőröket

Tíz évre eltilthatják a járművezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülő személyeket - többek között erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelyet kedden fogadott el döntő házként a képviselőház.

A drogkereskedelem és -fogyasztás megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvényt módosító jogszabályjavaslat szerint kábítószerrel való visszaélés esetén az ügyész úgynevezett elterelést is alkalmazhat. Ennek megfelelően megszüntetik a büntetőeljárást a gyanúsított ellen, ha önkéntesen részt vesz egy kábítószer-használatot kezelő programban. Az elterelés elrendelése a drogfogyasztó személyes helyzetétől és a bűncselekmény elkövetésének konkrét körülményeitől függ, és megelőzi a függőségének felmérése, amelyet egy drogprevenciós és tanácsadó központ végez. Kiskorú kábítószer-használók esetében a függőség felmérése kötelező - írja az Agerpres.

Illusztráció forrása: Pixabay

A tervezet szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a gépkocsivezető, akinek a véralkoholszintje meghaladja a 0,80 gramm/liter értéket. Emellett tíz évre eltiltják a vezetéstől. A büntetési tételek a pszichoaktív szer hatása alatt vezetőkre is érvényesek.

A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők azok a személyek, akik rendelkezésre bocsátják a tulajdonukban álló, az általuk bérelt vagy kezelt lakást vagy más ingatlant pszichoaktív hatású szerek fogyasztására.

Egy másik előírás szerint a pszichoaktív hatású szerek orvosi utasítás nélküli alkalmazása vagy kiadása is 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A törvénytervezetet a szenátus már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?