banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Aggódnak az érintettek: késnek az ukrajnai menekültek ellátására szánt pénzek

Sűrűsödnek a panaszok az ukrajnai menekültek és az őket befogadó személyek költségeinek megtérítését célzó programra. A kifizetések késnek, a szállásadók és a menekültek aggódnak, attól tartanak, hogy teljesen leállt a program, csak erről nem tájékoztatták őket. Oláh Emese kolozsvári alpolgármester megkeresésünkre arról biztosította az érintetteket, hogy a program folytatódik, ám ellenőrzésekre lehet számítani, hogy a visszaéléseket kiszűrjék.

Két háztartás terhe zuhant a szállásadókra

A helyzet kétségbeejtő, panaszolta el a Maszolnak Székely-Benczédi Attila, aki kolozsvári lakásába fogadott be egy ukrán nőt és gyerekét. Kifejtette, a múlt hónapban a tavaly novemberre és decemberre esedékes összegeket kapták meg, ilyen körülmények között önerőből kénytelenek két háztartás költségét fedezni. Fizetniük kell a villanyt, a gázt, a vízfogyasztást, a szemétdíjat, az internet előfizetést, a számlák pedig óriásiak. Székely-Benczédi Attila leginkább azt nehezményezi, hogy a hatóságok nem kommunikálnak, semmilyen információt nem kapnak arról, mi történik a programmal, mikor lesz a következő kifizetés. Úgy tudja, Kolozsváron már több lakástulajdonos kénytelen volt meneszteni a menekülteket, hogy a szabadpiacról keressen bérlőt, és fedezni tudja kiadásait. Arra is van példa, hogy a menekültek meggyanúsították a lakástulajdonost, hogy visszatartotta a nekik járó napi húsz lejes támogatást.Lehet, hogy előfordultak visszaélések, de akik jóhiszeműen adták ki a lakásukat a menekülteknek, most kilátástalan helyzetbe kerültek, mondta Székely-Benczédi Attila. Felidézte, eredetileg nem menekülteknek szerette volna kiadni a lakását, a hirdetését látva egy segélyszervezet kereste meg. Szívesen befogadta a rászorulókat, ám akkor nem számított arra, hogy ekkora késéssel utalják az állami támogatást, és két háztartás költségeit kell fedeznie.

Fotó: Agerpres-EPA

Érkeznek a pénzek, a program folytatódik, ám ellenőrzések is lesznek

Három hónapos az elmaradás a kifizetésekben, erősítette meg a Maszol megkeresésére Oláh Emese. Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a múlt héten kezdték utalni a pénzeket a városházának, a szükséges összeg egy részét megkapták, azt a napokban továbbítják a jogosultaknak. A program nem állt le, de ellenőrizésekre számítani lehet, mutatott rá az alpolgármester.

A kormány az ukrajnai háború kitörése után fogadta el a programot, minden menekült napi 50 lejt kap szállásra és további húsz lejt étkeztetésre. Februárban a Ciucă-kabinet a kormány tartalékalapjából utalt át 158,1 millió lejt az ukrajnai menekültek ellátásának fedezésére. Abból a tavalyi elmaradásokat fizették ki. A program lebonyolítása különben szerteágazó, a szállásadók a helyi önkormányzathoz kell kérést benyújtsanak, innen átküldik a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségekhez, azok továbbítják az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőséghez (IGSU), végül a kormány hagyja jóvá a kifizetéseket. A pénz ugyanezen az úton megy végig visszafele, amíg eljut a kedvezményezettekhez. A program beindítása óta több magánszemély és hivatal ellen is indítottak eljárást, mert kiderült, hogy visszaéléseket követtek el az orosz–ukrán háború elől menekülők ellátására szánt összegekkel.

Hálásak a segítségért, örülnének a kiszámíthatóságnak

Az adatok szerint az országban mintegy 73 ezer ukrajnai menekültnek biztosítanak otthont a program keretében. Köztük Yeklema Inga is igénybe veszi a támogatást. A Maszolnak elmondta, tavaly áprilisban hagyták el Ukrajnát, két hónappal a háború kitörése után. Az otthon újságíróként dolgozó Yeklema a kislánya biztonsága érdekében döntött úgy, hogy elmenekül, mint mondta, félelmetes volt hallgatni a bombázások hangját, hatalmas stresszben éltek. Először Szerbiába mentek, de ott nehéz volt, mivel nem beszélték a nyelvet. Yeklema keveset már akkor értett és beszélt románul, eldöntötte, hogy Kolozsvárra költöznek. Jelenleg online dolgozik, a kislánya iskolába jár, de a fizetése nem fedezné a napi megélhetésüket, a lakhatást, ezért hatalmas segítség a kormányprogram. „Nehezíti a helyzetünket a támogatás késése, leginkább a bizonytalanság, az információ hiánya nyugtalanít” – mondta Yeklema. Nem várnak ennél nagyobb segítséget, ennyivel megelégszenek, csak azt szeretnék, ha ezt a pénzt kiszámíthatóan kapnák. Különben elégedett, a lakás kényelmes, a tulajdonosokkal jó kapcsolatban van, és Kolozsváron mindenki támogató, segítette valamivel: egy jó szóval, egy csokival, egy gyerekruhával.

Örülök, hogy egészségesek vagyunk, és biztonságban élhetünk. Mindennap azért imádkozom, hogy legyen végre béke, mehessünk haza, és legyen együtt a teljes család” – mondta Yeklema Inga.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?