banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A szenátus már elfogadta a családon belüli erőszak esetében kiszabható távolságtartási végzés időtartamának megemelését

A szenátusban hétfőn elfogadott tervezet szerint a családon belüli erőszak áldozatai a jelenlegi 6 hónap helyett 12 hónapig részesülnek hatósági védelemben.

Illusztráció: Adobe Stock

A családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvényt módosító javaslatot a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) terjesztette a parlament elé – számolt be az Agerpres.

A tervezet szerint továbbra is egy bíró állapítja meg a távoltartási végzés pontos időtartamát, de ez nem legtöbb 6 hónap, hanem legtöbb 12 hónap lehet.

Korábban elfogadott jelentésében a szenátus jogi bizottsága támogatta a törvénymódosítást. A testület úgy értékelte, hogy az áldozat védelmének biztosításáért meg kell hosszabbítani a távoltartási végzés maximális időtartamát, és a jogi segítségnyújtás szabályozása a fellebbezési eljárás során biztosítani fogja a hatékony védelemhez való jogát.

Indoklásukban a törvénymódosítás kezdeményezői azzal érvelnek, hogy a családon belüli bántalmazás heteken, hónapokon vagy akár éveken keresztül is tarthat, ezért a 6 hónapos időszak nem elegendő a távoltartási végzés céljának eléréséhez, nevezetesen ahhoz, hogy a sértett számára biztosítsa a fizikai és érzelmi biztonságának szavatolásához szükséges távolságot a támadótól.

A szenátus első házként döntött a tervezetről, amelyet a képviselőház vitat meg döntő házként.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?