A szebeni ortodox érsekség betiltatná az Arsenie Bocáról készült dokumentumfilmet

Sértőnek ítélte meg, ezért kitiltatta volna az Astra Filmfesztiválról az Arsenie Bocáról készült dokumentumfilmet az ortodox egyház szebeni érseksége.

A bukaresti Alexandru Solomon által rendezett Arsenie. Viața de apoi (Arsenie. Élet a halál után) című dokumentumfilmjének vetítése pár napja már Aradon is ellenséges fogadtatásban részesült, miután sorban két kulturális intézmény, a művelődési ház és a megyei könyvár is elutasította, hogy ott tartsák meg a vetítést. Azt mondták, hogy az aradiak egy része tiltakozott ellene.

Kiváltotta a hívők haragját az Arsenie Bocáról készült dokumentumfilm | Fotó: Alexandru Solomon Facebook-oldala

Ezúttal az ortodox egyház szebeni érseksége emelt kifogást ellene, nyílt levében azt írták, hogy Solomon alkotását „hamisan” határozták meg dokumentumfilmekként, mert valójában „az egy szerencsétlen próbálkozás, hogy gúnyt űzzön egy népből, egy annak spirituális értékeiből”. Az érsekség szerint Arsenie Boca ortodox pap életét sértő módon parodizálták, a film egyetlen célja, hogy nevetségessé tegye és megsértsek az ortodox egyház híveit.

Emiatt kérték; hogy a film kerüljön ki az október 15-22-én rendezendő szebeni dokumentumfilm-fesztivál műsoráról. A szervezők válaszukban leszögezték, hogy az Astra Filmfesztivál harminc éves történetében soha egyetlen filmet sem cenzúráztak.

Az román ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu azt mondta, hogy az egyház nem egy intézmény, amelyik tiltásokat rendelhet el, ugyanakkor minden egyes érsekségnek megvan a helyi autonómiája. Szerinte a szebeniek mindössze Arsenia Boca megítélését próbálták védeni, miután sok hívő Erdély szentjeként tekint az 1989-ben elhunyt ortodox szerzetes papra.

Erdélyi születésű volt, a kommunista munkatáborok egyik mártírjaként tartják számon. Kultusza az elmúlt két évtizedben alakult ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?