A rekord melegek után lehűlés várható a hétvégén

Rekordmagasságú, 20 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékleti értékeket mértek csütörtökön és pénteken az ország bizonyos területein, azonban március elsejétől rövid időre visszatér a télies időjárás – közölte a Digi24 televíziónak Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója.

A szakember elmondta, hogy az Arad megyei Tótváradon mérték csütörtökön a legmagasabb hőmérsékletet, 22 fokot, de Bukarestben is 19 Celsius-fok volt, ami 11 fokkal magasabb az ilyenkor megszokott átlaghőmérsékletnél. Pénteken délben Târgovișten, Câmpinán, a Buzău megyei Pătârlagelen és Bihar megyei Vaskohszikláson is 20 fokot mutattak a hőmérők, míg a fővárosban 18 fokot mutattak a hőmérők.

Az ANM igazgatója elmondta, hogy a hétvégétől fokozatos lehűlés következik az ország nagy részében. A hegyekben, az 1500 méternél magasabb területeken akár óránkénti 90 kilométeres széllökésekre is lehet számítani majd. A hétvégi lehűlést követően keddtől fokozatosan melegedik újra az idő, a maximális hőmérséklet a jövő hét közepére és vége felé újra 15-17 fok lehet ország szerte.

Rámutatott: rendkívül nagy hőmérsékletingadozások voltak az elmúlt időszakban, az egész telet ez jellemezte. Az eddigi mérések alapján az idei tél volt a negyedik legmelegebb az ország történetében, amióta ezt számon tartják.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?