banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A nap rejtélye, hogy elijesztette-e a parlamentből Zelenszkijt a cirkuszoló Şoşoacă

Egy Nagy-Románia-térképpel felszerelkezve érkezett kedden a parlamentbe Diana Şoşoacă szenátor, aki a sajtón keresztül azt üzente a Bukarestben hivatalos látogatáson tartózkodó ukrán elnöknek, hogy „Ukrajna adja vissza a Romániától ellopott területeket”. A képviselőház ügyivő elnöke, Alfred Simonis kedden a sajtónak kijelentette, nem tudja, hogy végül miért nem tart beszédet délután Volodimir Zelenszkij a parlamentben. Hozzátette, szerinte az ukrán elnök nem ijed meg „néhány szélsőségestől”.

A cirkuszoló szenátorasszony viszont arra a kérdésre, hogy szerinte miatta mondta le Volodimir Zelenszkij a délutánra tervezett parlamenti beszédét, a politikus kijelentette: „egy bátor ember jelenti a többséget”.

Şoşoacă kifejtette, hogy szerinte az ukrán elnök „csúfot űzött” az ukrajnai román közösségből, megtiltotta az anyanyelvük használatát, betiltotta a vallásukat, bezárta a templomaikat, letartóztatta a papjaikat. „Román gyerekeket ölt meg, háborúba küldte őket. Elsőként a nemzeti kisebbségek tagjait és a románokat küldte háborúba. Etnikai tisztogatás történik, amit Ukrajna nem ismer el” - mondta a szenátor.

Fotó: Agerpres

Kijelentette azt is, hogy szerinte Zelenszkij egy náci, akinek nincs mit keresnie Romániában. „Engem nem Vlagyimir Putyin, hanem Románia és a román nép érdekel, és az a tény, hogy árulók vezetnek minket. (...) Vissza akarjuk kapni a területeinket Ukrajnától! Nem érdekel a háborújuk, ez az ő dolguk” - fogalmazott a politikus.

A képviselőház és a szenátus összevont házbizottsága kedden lefújta a parlament két házának 17 órára tervezett együttes ülését, amelyen az ukrán elnöknek az eredeti programja szerint beszédet kellett volna mondania.

A képviselőház ügyivő elnöke, Alfred Simonis kedden a sajtónak kijelentette, nem tudja, hogy végül miért nem tart beszédet délután Volodimir Zelenszkij a parlamentben.

A politikus kifejtette, az ukrán elnök romániai látogatásának programját nem a parlament szabja meg, és házelnökként nem felel az esetleges programmódosulásokért. „Mint tudják, ő egy háborús konfliktusban lévő állam elnöke, miután Oroszország megszállta Ukrajnát. A programja percről percre változik. Ő dönti el, hova megy és hova nem megy” - magyarázta Simonis.

Hozzátette, szerinte Zelenszkij nem „néhány szélsőségestől” ijedt meg. Ezzel arra utalt, hogy Diana Şoşoacă a parlamenti ülés megzavarását helyezte kilátásba az ukrán elnök beszéde közben. Megjegyezte, hogy Zelenszkijnek nem kellett volna módosítania a programját egy ilyen fenyegetés miatt, de szerinte nem is ez történt. „Kötve hiszem, hogy egy olyan állam elnöke, amelyik két éve konfliktusban áll Oroszországgal, tehát Putyinnal, megijedne Şoşoacától vagy más szélsőségesektől” - jegyezte meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?