A munkáltatóra bízzák, készpénzben fizeti vagy utalványkártyára folyósítja az étkezési támogatást

A deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénytervezet a munkáltatókra bízza, hogy utalványkártyára folyósítja vagy készpénzben fizeti ki az alkalmazottaknak az étkezési támogatást – jelentette ki szerda este Marcel Boloş pénzügyminiszter.

Amint arról beszámoltunk, az érintettek aggódtak, hogy a kormány azért szorgalmazza a készpénzes kifizetést, mert megszüntetné az étkezési utalványok után járó adókedvezményt. Az étkezési utalványok után csak 10 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíjbiztosítási- és egészségbiztosítási hozzájárulást nem. Erről viszont nincs szó a tervezetben.

Fotó: Agerpres

A vendéglátóipar nem támogatja a készpénzes változatot. „Az élelempótléknak korlátozás nélküli, pénzben való folyósítása negatív következményekkel fog járni, mivel ezek az összegek a feketegazdaságba kerülnek majd, az alkalmazottak nem ebédre fordítják majd őket, végül pedig mindenki rajtaveszt, az állam, az alkalmazottak és a vendéglátóipar is” – olvasható az ágazati érdekvédelmi szervezet, a HORA korábbi állásfoglalásában.

Különben a jogszabályjavaslatot ismertető sajtótájékoztatóján Marcel Boloşt arról is kérdezték az újságírók, hogy miért csökkentené a kormány a jelenlegi 10.000 lejről 2000 lejre a cash&carry típusú üzletekben a készpénzfizetési korlátot. A tárcavezető szerint az intézkedés az adócsalás visszaszorítását szolgálja.

Mindannyian tudjuk, hogy a készpénzkifizetések feketén történő kifizetéseket generálnak. Nagyon keményen kell fellépnünk az adócsalás ellen, és az egyik módszer a készpénzkifizetések szigorítása. Szerintünk a 2000 lej egy ésszerű korlát” – magyarázta Boloş.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?