A miniszterelnök „meglepődött” az ombudsman véleményén

Fotó: gov.ro„Meglepőnek” nevezte Florin Cîţu a Nép Ügyvédjének véleményét az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) döntéseinek közzétételével kapcsolatban. A miniszterelnök úgy fogalmazott „újra kell indítani” az intézményt.

A kormányfő kifejtette: a CNSU határozatait minden alkalommal ismertették, kiközölték, ezeket utólag a kabinet határozatban fogadta el, majd a kormányhatározatokat közzétették a Hivatalos Közlönyben. Cîţu szerint „ezt egyszerű lett volna ellenőrizni”, és „meglepőnek” nevezte, hogy ezen a szinten ilyen kérésekkel jönnek.

A Nép Ügyvédje kedden közölte, hogy magyarázatot vár a miniszterelnöktől arra, miért nem jelentek meg a CNSU idei határozatai a Hivatalos Közlönyben. Renate Weber emlékeztetett: egy jogszabály életbe lépésének feltétele, hogy megjelenjen a Hivatalos Közlönyben, ugyanakkor ez biztosítéka annak is, hogy az ország polgárai tájékozódhatnak annak tartalmáról. A Nép Ügyvédje ezért magyarázatot vár arra, hogy egyrészt a CNSU idei határozatai miért nem jelentek meg a közlönyben, másrészt, hogy miként fordulhat elő, hogy a húsz határozat közül kettő (a 12-es és 14-es) nem jelent meg a kormány hivatalos honlapján sem.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot az ügyben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?