A mezőgazdasági miniszter nem rajong a lárvák fogyasztásáért

Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken azt nyilatkozta, nem aggasztja, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta egy újabb rovar élelmiszerként való forgalmazását, hangsúlyozva, hogy „a jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással".

A tárcavezetőt annak kapcsán kérdezték a témáról, hogy az EB nemrég engedélyezte az alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvájának új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként való forgalmazását, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította azt.

„Maradjanak csak a jóváhagyásokban, ne tegyük őket az ételbe, ne tegyük a tányérra. (...) Hagyjuk a rovarokat a rovarházban” – reagált a miniszter, hangsúlyozva, hogy Románia képes élelmiszert termelni, „van ahol és van akivel”. Hozzátette, nem aggasztja az EB döntése, ugyanis a „jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással”.

Fotó: YouTube

Az alombogár a negyedik rovar, amelyet emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítanak, a házi tücsök (Acheta domesticus), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és az európai vándorsáska (Locusta migratoria) után.

Az alombogár lárvája fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható, a gyermekeknek nem ajánlják, a rákfélékre és atkákra allergiás személyeknél pedig allergiás reakciót válthat ki – közölte az EFSA.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?