A magyar nyelvű felsőoktatás elindításának 150 éves évfordulóját ünnepli a BBTE

A kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 2021-ben ünnepelte elődje, a Báthory István által létrehozott Academia Claudiopolitana alapításának 440 éves évfordulóját. Az idei is ünnepi év, hiszen 150 évvel ezelőtt a Kolozsvári Egyetem létrejöttével elindult a magyar nyelvű felsőoktatás. A BBTE magyar tagozata számos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót – írja közleményében a BBTE.

150 évvel ezelőtt, 1872-ben indult el Erdélyben elsőként a modern értelemben vett magyar nyelvű felsőoktatás a BBTE jogelőd-intézményében. Az évforduló nem csupán az egyetem magyar tagozata, hanem a teljes közösség ünnepe is. Dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora elmondta: az egyetem teljes történetét a multikulturalizmus szövi át, hiszen már az 1700-as években is több nyelven folyt az oktatás. Jelenleg az egyetemnek három hivatalos tannyelve van, a román, a magyar és a német, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény az Egyetemi Metarangsor összeállítása alapján több éve folyamatosan az ország legsikeresebb felsőoktatási intézménye lehessen. Emellett az egyetem közössége a teljes Románia területéről származó oktatókból, hallgatókból és munkatársakból áll, jelentősége tehát túllépi a regionális kereteket.

Fotó: BBTE Facebook-oldala

A 150 éves évfordulót az egyetem magyar tagozata számos rendezvénnyel ünnepli meg, emelte ki dr. Soós Anna rektorhelyettes, a magyar tagozat vezetője. A tanév folyamán, illetve a következő tanév első félévében május 3-ától kezdődően keddenként tudománynépszerűsítő előadásokat tartanak az egyetem oktatói, kutatói, amelyeket online lehet megtekinteni a tagozat Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján. Emellett egész évben izgalmas, kevésbé közismert információkkal ismertetik az intézmény történetét. Az elmúlt 150 esztendőről kiadvány is készül.

Az ünnepségsorozat csúcspontja az októberben megrendezendő nemzetközi konferencia lesz, amely ugyancsak a magyar nyelvű felsőoktatás 150 évére fókuszál. Az egyetemi karok rendezvényeiket egész évben a megemlékezés égisze alatt szervezik meg.

Százötven év nemcsak a megemlékezésről szól, hanem a jövőbe tekintésről is – hívta fel a figyelmet dr. Markó Bálint rektorhelyettes. A BBTE nemzetközi teljesítményét tükrözik az egyetemi rangsorokban elfoglalt kiemelkedő helyezései, lényegesebb azonban, hogy az intézmény ezeket hogyan kamatoztatja. A BBTE az utóbbi két évben csatlakozott a The Guild európai egyetemi konzorciumhoz, illetve tavaly az EUTOPIA európai egyetemi szövetséghez, és teljesítményei ígéretek: mintegy biztosítékok a kiemelkedő teljesítmény fenntartására, a kiválóság hagyományának folytatására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?