FRISSÍTVE – A liberálisok szerint nem szegik meg a koalíciós megállapodást, és jövőre átadják a kormányfői tisztséget

FRISSÍTVE: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tiszteletben tartja a koalíciós megállapodást, amelynek a kormányfői tisztség rotációs elven alapuló betöltése is része, így nem számol más lehetőséggel – közölte hétfőn az alakulat szóvivője, Ionuţ Stroe.

„A PNL betartja vállalásait, és ez alól a koalíciós megállapodás sem képez kivételt’ - fogalmazott egy Facebook-bejegyzésben a politikus, hozzátéve, hogy jelenleg a párton belül „nincs más hipotézis”, mint a koalíciós egyezménybe foglalt miniszterelnök-csere gyakorlatba ültetése.

Ionuţ Stroe leszögezte, az ehhez hasonló fontosságú témák esetében mindig koalíciós egyeztetések előzik meg a nyilatkozatokat. „Nehéz időszakon megy át az ország, amikor felelősen és komolyan kell kezelni a kormányzást” – jelentette ki.Egyben marad-e a koalíció? | Fotó: gov.ro

Ennek előzménye, hogy Alexandru Muraru, a Iași megyei parlamenti képviselője vasárnap azt nyilatkozta a news.ro portálnak, hogy „a kormányfőcsere egy évvel a választások előtt, amikor az országhatárnál háború dúl, nem jó jel”, és azt sugallta, hogy a PNL-nek nem kellene átadnia a miniszterelnöki stafétát a PSD-nek, ahogy a tavaly ősszel kötött koalíciós megállapodásban szerepel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint köztudomású, novemberben a PSD úgy vállalt kormányzati szerepet – s egyben támogatta a liberálisok kormányalakítási törekvését –, hogy egyezménybe ofglalták: másfél év múlva a PNL átadja a kormányfői tisztséget a szociáldemokratáknak, ez pedig 2023 májusában lesz esedékes.

Gorghiu: a PNL tartja magát a koalíciós megállapodáshoz

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tiszteletben tartja a koalíciós megállapodást, amely egyebek mellett a kormányfői és néhány miniszteri tisztség rotációs alapú betöltését is előírja – szögezte le hétfőn a szenátus ügyvivő elnöke, Alina Gorghiu.

A liberális politikus azt követően beszélt erről, hogy a PNL iaşi-i szervezetének vezetője, Alexandru Muraru vasárnap úgy nyilatkozott, előfordulhat, hogy mégsem történik meg a miniszterelnök-csere 2023 májusában, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis beleegyezhet abba, hogy továbbra is Nicolae Ciucă maradjon a kormányfő.

„Egy kollégánktól származik a nyilatkozat, amelyet nem kívánok kommentálni, azt azonban tudni kell, hogy a PNL nagyon komoly párt, és a koalíció létrehozásakor tudatában voltunk annak, hogy milyen menetrendhez kell tartanunk magunkat” – hangsúlyozta Gorghiu. Hozzátette, a koalíciós megállapodás egyértelműen előírja, hogy 2023 májusának végén megtörténik a miniszterelnök-csere, és néhány miniszteri tisztséget is felcserél egymás között a PSD és a PNL.

Megkérdezték tőle az újságírók azt is, hogy az ilyen jellegű nyilatkozatok kiváltotta elégedetlenség okot szolgáltathat-e a koalíció esetleges felbomlására. Gorghiu leszögezte, ilyen helyzetekben „nem egészséges a pillanat hevében reagálni”, a koalíciós megbeszéléseken elhangzottakat, a pártelnök és a párt hivatalos állásfoglalásait kell mérvadónak tekintenie a PSD-nek, „nem kellene energiát pazarolnia arra, hogy reagál minden liberális párti politikus nyilatkozatára”.

Kapcsolódók

Kimaradt?