A község további fejlesztése a cél Sarmaságon

Sarmaság önkormányzata számos fejlesztési programot indít idén a településen, ugyanakkor a már folyamatban lévőket is folytatják. A szükséges engedélyek megszerzése után, a közeljövőben az iskolának átadott 42 férőhelyes új bölcsődét is használatba vehetik a gyermekek – mondta Dombi Attila polgármester.

Dombi Attila | A szerző felvételei

A községközpontban az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettek az oktatási intézmények felújítására, modern eszközökkel való ellátására. A Sarmasági 1. Számú Szakképző Líceum korszerűsítése 95 százalékban megvalósult, befejeződtek a belső munkálatok és új berendezésekkel látták el a tanintézményt, melynek udvarát is leaszfaltozták, hogy megfelelő feltételeket biztosítsanak az ott tanuló közel száz diáknak.

A bányatelepi kettes számú iskola kapcsán a polgármester elmondta, december 30-án a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) elfogadta a felújításra kiírt pályázatot, a szerződés aláírását követően idén elkezdik a munkálatokat. A gyermekeknek játszótereket építenének, ennek érdekében letették a pályázatot, az önkormányzat annak pozitív elbírálásában reménykedik.

Utak, utcák felújítására, vízhálózatbővítésre készülnek

Az Anghel Saligny program révén 24 utca leaszfaltozását, sáncok lebetonozását, járda kiépítését tervezik. Ugyancsak e projekten belül Sarmaságon bővítenék a vízhálózatot – tudtuk meg a polgármestertől.

Elkezdődtek a munkálatok a mezőgazdasági utakon, 12 kilométer köves utat alakítanak ki a hegyek közt, Selymesilosva és Szilágylompért között, Mojádon már zajlanak a munkálatok a két kilométer hosszú köves útszakasz kiépítésén.

További fejlesztések várhatók

A digitalizáció terén is megnyert pályázatokkal büszkélkedhetnek a városatyák és a helybéliek, amelyben intelligens világítórendszer felszerelése is szerepel. Négy elektromos töltőállomás felállítását tervezik a községközpontban, amelyből kettő a bányatelepen lenne. Faluház felújítására is tettek le pályázatot az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, melynek elfogadásában bizakodnak. „Tavaly decemberben a GAL Tövisháton keresztül egy kisebb focipálya megépítésére pályáztunk, amely a faluház mellett épülne, jelenleg ennek elbírálásra várunk. Az eddigi visszajelzések alapján idén ezt megvalósíthatjuk. Tervben van egy nagy, A típusú focipálya kialakítása is, amire egyelőre keressük a megfelelő területet, mert a régi pályának a méretei nem felelnek meg erre. Mi is pályáztunk uszodára, várjuk, hogy aláírhassuk a szerződést” – nyilatkozta Dombi Attila.

Az országos helyreállítási terven keresztül házigondozásra is pályáztak, melynek irodája a település központjában, a régi Takarékszövetkezet (CEC) helyén lenne. Tavaly Szilágylompérton ártézi kutat ástak, idén hasonlót terveznek Szelymesilosvára is.

„Szeretnénk véghezvinni a sikeres pályázatokat, a benyújtottakat megnyerni, hogy községünk tovább fejlődhessen, és az itt lakóknak jobb körülményeket biztosítsunk. Ebben a munkában nagy segítségünkre van a helyi tanács, a kollégák, a szervezet támogatói, valamint parlamenti képviselőnk, Seres Dénes, akihez bármikor bizalommal fordulhatunk. Az új év kezdetén sok türelmet kívánok minden lakosunknak, mert sok munka lesz, ami néha lehet kellemetlenséggel jár majd. Ezért sokat számít a megértés, ugyanakkor tudni kell, mindazt amit teszünk, értük, Sarmaság községért tesszük” – fogalmazott a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg