A közoktatási hálózat része lett a dési magyar bölcsőde

Szeptember 1-jétől a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség hatáskörébe került át a dési magyar bölcsőde, így ezentúl a működési költségekről és a személyzet bérezéséről is ők döntenek, ugyanakkor a minisztériumi finanszírozás anyagi biztonságot is teremt a bölcsőde számára – számolt be a Kolozs megyei RMDSZ.

A dési magyar bölcsőde | Fotó: kolozsmegye.roKerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes úgy vélte: számos előny származik abból, hogy a dési bölcsőde átkerült a tanfelügyelőséghez. Az egyik az, hogy a bölcsődei csoportok az óvoda alá fognak tartozni, így jó esély van arra, hogy a bölcsődében lévő gyerekek nagy része a magyar óvodában folyatatja a tanulást. „Ennek köszönhetően sokkal könnyebb az alkalmazkodási folyamat mind a gyerekek, mind a szülők számára, hiszen a dadusokon keresztül megismerik az óvónéniket és a leendő ovis társakat is. Továbbá, előnynek tartom azt is, hogy a szóban forgó intézmény minisztériumi finanszírozást kap és ez anyagi biztonságot is teremt a bölcsőde számára” – részletezte Kerekes Adelhaida.

A főtanfelügyelő-helyettes fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a bölcsődék besorolása a tanfelügyelőséghez magába foglalja a folyamatos módszertani ellenőrzést, odafigyelést a belső működésre és állandó tanácsadást a pedagógiai kérdésekben.  „A 2022–2023-as tanévet 12 gyermekkel indították a magyar bölcsődében. Tekintve, hogy az intézmény kapacitása 20 gyermek befogadására alkalmas, várjuk a további jelentkezőket is” – mondta el Kovrig Annamária, Dés RMDSZ-es alpolgármestere.

A tavaly felavatott bölcsődét és óvodát a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, magyar állami támogatással építtette az Erdélyi Református Egyházkerület.

Kapcsolódók

Kimaradt?