A kormány elfogadta a turisztikai beruházások fejlesztési programját

A kormány szerdai ülésén elfogadta a turisztikai beruházások fejlesztési programjának jóváhagyását és a befektetési projektek támogatását szabályozó 2017/558-as kormányhatározatot kiegészítő és módosító határozatot – tájékoztatott a turisztikai minisztérium.

Constantin-Daniel Cadariu szakminiszter szerint a hangsúlyt a mennyiség helyett a minőségre fektették, amikor aktualizálták a turisztikai beruházásokat szabályozó törvényi keretet. A prioritást egyrészt a gyógyfürdők és gyógyturizmus, másrészt a síturizmus fejlesztése jelenti, és „a közpénzeket csak oda fogják irányítani, ahol jól átgondolt, minőségi szolgáltatások nyújtására törekvő projektek léteznek” – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: Wikipedia

A minősített gyógyfürdők és gyógyüdülők esetében a finanszírozás a kezelőközpontok építésére, felújítására, korszerűsítésére, a természetes gyógyászati pontokhoz vezető gyalogutak, ösvények kiépítésére, felújítására, a gyógyászati eljárásokhoz szükséges berendezések, bútorok és gyógyászati felszerelések beszerzésére, valamint a gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező természetes tavak turisztikai célú fejlesztésére irányul.

A természetes gyógytényezőkkel rendelkező, de mindeddig üdülőhelyként nem minősített települések esetében most első alkalommal különítenek el forrásokat kezelőbázisok kiépítésére.

A síturizmus fejlesztésére elkülönített alapokra sípályák, összekötő utak kialakítására, felújítására, korszerűsítése, felvonók kiépítésére, világítás felszerelésére, hóágyúk, pályakarbantartó-gépek beszerzésére, adminisztratív épületek, elsősegélynyújtási pontok létrehozására, parkolóhelyek kialakítására, szánkópályák, korcsolyapályák létrehozására lehet pályázni. Finanszírozást lehet kérni a sítelepek nyári kihasználására irányuló projektekre is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?