A kerékpáros közlekedés hiányosságaira hívták fel a figyelmet Marosvásárhelyen

2019 őszétől kezdve minden hónap második csütörtökén a Marosvásárhelyi kerékpárosok felvonulása címszó alatt más-más útvonalon a helyi hatóságok figyelmét hívják fel a kétkeréken való közlekedés hiányosságaira.

A Pro Biciclo Urbo Egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kerékpárosok ugyanúgy résztvevői a forgalomnak, az úttesten közlekedve megosztják azt az autósokkal, a városban lévő kerékpáros infrastruktúra hiányára, a kerékpározásra, mint alternatív, légszennyezést csökkentő közlekedési módra, valamint így kívánnak tenni azért, hogy egy élhetőbb, emberibb város legyen Marosvásárhelyből.A szerző felvétele

Az esemény során egy előre megszabott, de mindig más útvonalon, a közlekedési szabályokat betartva, egymást követő egyes sorban haladnak a 14 éven felüli résztvevők. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy az előírásokat mindenkinek be kell tartania, külön megemlítve azt, hogy a mobiltelefon bárminemű használata szigorúan tilos biciklizés közben.

A júliusi útvonal a Pandúrok sétánya és a Sarló utca által határolt bevásárlóközpont parkolójából indult, majd a Sarló utcán keresztül a, Predeal-, Năvodari-, Moldovei utca következett, ezután az 1918 December 1 bulevárd, majd a Győzelem tér, a Rózsák tere, ahol meg is kerülték a főteret, a Kossuth, azaz a Călărașilor utca, végül a felvonulás az Aurel Filimon utcában ért véget.

Rányomja a bélyegét a kánikula a részvételre

A Maszol kérdésére Kulcsár Béla, a Pro Biciclo Urbo Egyesület alelnöke elmondta, az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy élhető, emberi várossá váljon Marosvásárhely – biciklisutakkal. „Fontos az is, hogy integrálva legyen a tömegközlekedés az autós, a gyalogos és a biciklis forgalommal” – mondta az alelnök.

„2019 őszén kezdtük szervezni a felvonulásokat, az első rendezvényeken 50-100 személy vett részt” – idézte fel Kulcsár Béla. A tavaly kirobbanó koronavírus-járvány az ő tevékenységükbe is beleszólt. „Abba kellett hagynunk az események szervezését, most kezdtük újra. Egyelőre még kevesen vagyunk, de reméljük, hogy idővel egyre többen leszünk”, mondta bizakodva. A felvonulások során egy kétkeréken hajtó közösséget is formálnak, bár jelenleg a kánikula jelentősen rányomja bélyegét a részvételi arányra.

Kapcsolódók

Kimaradt?