banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A hatóságok azon dolgoznak, hogy az elsőtől eltérő oltóközpontban is megkaphassuk a második adag vakcinát

Napi 84-ről 96 személyre nő szerdától a Pfizer-vakcinával immunizáló oltópontok kapacitása – közölte egyebek mellett keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője. A katonaorvos ismertette az oltáskampánnyal kapcsolatos fejleményeket.

A katonaorvos szerint erre azért van szükség, mert ezen a héten az országba érkezett az eddigi legnagyobb szállítmány a Pfizer oltóanyagaiból, mintegy 725 000 dózis.

A CNCAV vezetője azt is elmondta, várhatóan májusban telefonokkal látják el az oltóközpontokat a kommunikáció megkönnyítése érdekében. Minden oltóközpont telefonszámát feltüntetik az oltási platformon, hogy a feliratkozók közvetlenül tudjanak beszélni az oltóközpontban dolgozó egészségügyi személyzettel.

Szintén a hét folyamán tervezik azt is lehetővé tenni, hogy a második dózissal való immunizáláshoz az elsőtől eltérő oltóközpontot kérhessenek az emberek. Ez főleg olyanok helyzetén könnyítene, akik más településre utaztak ahhoz, ahogy az elsőt dózist megkaphassák.

Bukarestben csütörtökön nyílik meg az autós oltópont

Arról is beszélt, hogy Kolozsváron megnyílt az első drive-thru oltópont, ahol már első nap 354 személy élt az immunizálás lehetőségével. Déván, ahol az ország első ilyen oltópontja működik, a nyitás óta 1673 ember oltakozott már.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tudatta azt is: csütörtökön Bukarestben is üzembe helyezik az első autós oltóközpontot. A fővárosban az Alkotmány (Constituţiei) téren lehet majd autóból oltakozni, előzetes regisztráció nélkül. Az immunizálásra érkező embereket négy oltópontról látják el. A felhasznált oltóanyag a Pfizer vakcinája.

Gheorghiţă emlékeztetett, hogy május 4-étől beindul a családorvosi rendelőkben történő immunizálás is. A Johnson&Johnson oltóanyagából egyelőre 57 500 dózist osztanak szét, minden, az oltási folyamatban részt vállaló családorvosnak 25 adagot. Ezt a közeljövőben további 80 ezer adaggal egészítik ki, a családorvosi rendelők által jelzett igényeknek megfelelően.

Elenyésző a fertőzések száma az oltottak körében

Ez idáig 25 178 személy fertőződött meg azt követően, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást, hangzott még el a sajtótájékoztatón. Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: ezek közül 21 315 személy az első dózis felvétele után kapta el a kórt, ez az első adaggal beoltottak 0,7 százalékának felel meg.

Hozzátette: a fertőzést az első dózissal való oltás után átlagosan 11 nappal mutatták ki, ami nagyjából megfelel annak az időszaknak, amíg az antitestek kialakulnak a szervezetben. A második dózis felvétele után 3862 személy (a két adaggal beoltottak 0,2 százaléka) fertőződött meg, átlagosan az oltás utáni 24. napon.

A CNCAV elnöke szerint, ha az oltás ritmusa változatlan marad, akkor június elsejére több mint ötmillió ember lesz beoltva Romániában.

(Címlapfotó forrása: Kiss Gábor)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?