A gyanú szerint égetés helyett elásták a Midiánál tengerbe fulladt juhok tetemeit

A Konstanca megyei ügyészség közlése szerint vizsgálat indult az ellen a tulceai vállalat ellen, amelyet a 2019-ben a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemének elhamvasztásával bíztak meg. A nyomozást azt követően indították, hogy állattetemek nagy részét megtalálták elföldelve.

A Konstanca megyei ügyészség két helyszínen házkutatást végzett szerdán Măcin településen. Az ügyben a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos bűntettek gyanújával vizsgálódnak.

Atulceai hatóságok csütörtökön egyeztettek a területnek a szennyeződésmentesítéséről, ahol a elpusztult juhok tetemeire bukkantak. Alexandru Iordan Tulcea megyei prefektus szerint a fertőzésmentesítést az a cég fogja megrendelni, amelynek el kellett volna égetnie az állattetemeket, ehelyett azonban - a jelenlegi feltételezések szerint - ezek egy részét elföldelték.

Az intézkedéseket a környezetvédelmi őrség készíti elő, amely a szóban forgó vállalatnál is ellenőrzést végez. A környezetvédelmi őrség vezetője, Nicolae Acceleanu szerint a juhtetemek mellett szarvasmarha- és sertésmaradványokat is találták a Smârdan település közelében levő területen. Az állattetemekből mintákat vettek, és várják a laborvizsgálatok eredményét, hogy megállapítsák, valóban abból a szállítmányból származnak-e az elhullt állatok.

A szakember szerint fennáll a veszély, hogy a tetemek a talajvizet is megfertőzték, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban még folyamatban vannak. A Tulcea megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság (DSVSA) vezetője az Agerpresnek elmondta, az állathamvasztónál ellenőrzést tartottak, és 1200 lejre büntették, illetve az észlelt rendellenességek megszüntetéséig felfüggesztették a tevékenységét.

Mitică Tuchilă rámutatott, a midiai kikötőben történtek után az eljárásnak megfelelően megbízták a DSVSA egyik munkatársát az állattetemek elhamvasztásának követésével, az állatorvos azonban nem tudta teljesen végigkövetni a folyamatot, mert az 15 napon át tartott, és három váltásban dolgozott a krematórium.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szakember szerint a laborvizsgálatok eredményének kézbesítéséig nem tekinthető biztosnak, hogy a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemeire bukkantak rá az állathamvasztó melletti területen.

(Címlapfotón a hajóról kimenekített juhok | Forrás: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?