A bánffyhunyadi óvodaügyben felkorbácsolt indulatokat csillapítja a polgármester

A bánffyhunyadi óvodaügyben felkorbácsolt indulatokat próbálta csillapítani pénteki Facebook-bejegyzésében Mircea Moroșan, a kisváros nemzeti liberális polgármestere.

A kalotaszegi városban etnikai feszültségek keletkeztek abból, hogy július közepén felavatták a magyar állam támogatásával felépített új óvodaépületet, a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi vezetője azonban úgy vélte, hogy diszkrimináció lenne, ha csak a magyar gyermekeket szolgálná az új épület, és azt követelte, hogy a román és a magyar gyermekek egyaránt használhassák a jól felszerelt új létesítményt. Az épületet tulajdonosa, a református egyház képviselője azt közölte: mindenkit várnak az új óvodába, de az oktatás nyelve a magyar kell hogy legyen. Augusztus közepén el kellett halasztani azt a tanácsülést, amelyiken az óvodaépület használatba vételéről döntött volna az önkormányzati testület.

Mircea Morosan Facebook-bejegyzésében közölte: az önkormányzati testület augusztus 31-i ülésén hoznak döntést az óvoda használatba vételéről. Hozzátette azonban, hogy az ezt megelőző napokon tartandó két megbeszéléssel szeretné elősegíteni, hogy az önkormányzati képviselők a részletek ismeretében döntsenek. Augusztus 29-re a városi önkormányzatban jelen levő pártok képviselőit hívta megbeszélésre, 30-ra pedig az épületet a város rendelkezésére bocsátó református egyház képviselőit hívta megbeszélésre az önkormányzati képviselőkkel.

A polgármester kijelentette: elítéli azt a módot, ahogy egyes felelőtlen helyi politikusok az új épület ingyenes használatba vételét a politikai harc eszközévé tették, és a múlt századra jellemző feszültséget keltettek. Azt is hozzátette: hogy elítél minden olyan kísérletet, amely faji, etnikai vagy nemi alapon akarja megosztani a bánffyhunyadi közösséget.

A polgármester a Bánffyhunyadot sok ideje jellemző etnikai sokszínűségre és egységre buzdított üzenetében.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodás és egy bölcsődés csoport kap helyet.

A Kalotaszeg „fővárosának” számító, 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalék a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban magyar többségű falvak találhatók. A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

(Nyitókép: MTI/Kiss Gábor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?