A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz is elindult a búcsúra

Péntek hajnalban elindult a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz a csíksomlyói búcsúra, Erdélybe – tájékoztatta az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda az MTI-t.

A Csíksomlyó expressz a Dunántúlról, Szombathelyről indult a kora hajnali órákban, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya érintésével érkezett Budapestre, a Keleti pályaudvarra. A Csíksomlyó expressz és a Székely gyors Budapestről Szolnokon, Püspökladányon át egymással összekapcsolva indult Erdély felé. Ott tovább halad a Nagyvárad-Kolozsvár-Dés-Déda-Gyergyószentmiklós útvonalon Székelyföld felé.

Fotó: Csíksomlyói Zarándokvonat

A mintegy fél kilométer hosszú különvonat csaknem másfélezer zarándokot visz a csíksomlyói búcsúra. A vonatok a szentmise utáni napon tovább indulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a zarándokok egész napos ünnepségen vehetnek részt és átadják a székely-csángó-magyar gyerekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz közös szerelvényét vontató mozdony díszítésével a Kossuth-díjas székely-magyar íróra, Tamási Áronra emlékeznek a szervezők.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda mellett a Misszió Tours utazási iroda is szervezett vonatos zarándoklatokat a csíksomlyói búcsúba. A Boldogasszony zarándokvonat már csütörtökön útnak indult, csaknem 900 utassal.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

A hagyományhoz híven, a szervezők idén is népzenével és néptánccal üdvözölték csütörtökön a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó zarándokokat.

❤️ Ünnepélyesen fogadják a Csíksomlyóra tartó zarándokokat Kolozsváron. ???? Begördült a Boldogasszony Zarándokvonat a kolozsvári vasútállomásra. A zarándokokat a Tokos zenekar ???? és Vigh Ibolya, valamint a Vajdakamarási Hagyományőrző Néptánccsoport ???? és a Felszeg Gyöngye Néptánccsoport tagjai köszöntötték. #maszol #erdély #székelyföld #kolozsvár #csíksomlyó #zarándok #vonat

Közzétette: Maszol.ro – 2023. május 25., csütörtök
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?