A Kneszet elnöke szerint Románia fontos lépéseket tett a holokauszt emlékezetének megőrzéséért

Románia az elsők között ismerte el Izrael államot, és fontos lépéseket tett a holokauszt emlékezetének megőrzéséért – jelentette ki szerdán Bukarestben Amir Ohana, az izraeli parlament (Kneszet) elnöke a szenátus és képviselőház szerdai együttes ülésén. Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint Románia elkötelezett a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett.

Amir Ohana beszédében a román parlament ünnepi ülését a Románia és Izrael közötti „igaz barátság és különleges kötelék kifejeződésének” nevezte. „A történelemben először fordul elő, hogy Izrael állam parlamentjének elnöke felszólal a román parlament együttes plénumában. Először szólalok fel egy másik ország parlamentjében, és ez az első romániai látogatásom” – jelentette ki.

A Kneszet elnöke rámutatott: a Románia és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok töretlenek Izrael állam 1948-as megalakulása óta. Ennek 75. évfordulóját ünneplik szerdán. „Románia az első országok között volt, amelyek elismerték Izrael államot, és nem sokkal később diplomáciai kapcsolatokat létesítettek, még a kommunizmus idején is, amikor Románia az Izraellel háborúban álló arab államok oldalán állt. A két ország mindig is fenntartotta a diplomáciai kapcsolatokat” – hangsúlyozta az izraeli politikus, kiemelve, hogy a két ország közötti együttműködés számos területen erősödhet a diplomáciai kapcsolatok mellett, úgymint a technológia, kultúra, gazdaság, turizmus, biztonság és védelem.Amir Ohana a parlament együttes ülésén szólalt fel | Fotó: Agerpres

„Országaink elkötelezettek az antiszemitizmus elleni küzdelem és a tolerancia előmozdítása mellett. Izrael az egyetlen ország a Közel-Keleten, ahol a keresztény közösségek fejlődnek, virágoznak, és ez így lesz a jövőben is. Izrael a világ többmillió zsidójának otthona. Közülük több százezren Romániából származnak” – mondta Amir Ohana.

A Kneszet elnöke felidézte a holokauszt borzalmait. „Soha ne feledjük ezt el. Hazám egyik alapvető célja, és erre esküszünk, hogy azok az atrocitások soha többé nem ismétlődjenek meg” – hangsúlyozta. Az izraeli parlament elnöke elismerően beszélt arról, hogy Románia fontos lépéseket tett a holokauszt emlékezetének megőrzéséért és a holokausztoktatásért, beleértve a bukaresti Holokauszt Múzeum létrehozását. „Ezek az erőfeszítések bizonyítják Románia elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelem, valamint a tolerancia és az elfogadás előmozdítása iránt, amelyeket országom nagyra értékel. Köszönöm Romániának!” – mondta.

Ciucă: Románia elkötelezett a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett

Románia mélyen elkötelezett a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd minden formája elleni küzdelem mellett itthon és a világ bármely részén, és támogatja az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló európai projekteket – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a parlament ünnepélyes ülésén.

„Nemcsak a hosszú ideje tartó diplomáciai együttműködés köt össze bennünket, hanem egy stratégiai jelentőségű különleges kapcsolat is, amely a népeink közötti mély relációkon és a közös értékeken alapul. Ezekre a közös dolgokra kell építenünk a továbbiakban is kétoldalú kapcsolatainkat, és közösen kell válaszolnunk a jelenlegi nemzetközi kontextus kihívásaira, amelyet a revizionista akciók és a szélsőséges diskurzusok térnyerése jellemez az európai társadalmakban” – mondta beszédében Ciucă.Nicolae Ciucă miniszterelnök a parlamentben | Forrás: a kormány Facebook-oldala

Rámutatott, hogy ezek a kihívások fenyegetést jelentenek a szabad világra, amelynek Románia és Izrael is része. „A gyűlölet és az erőszak támadásával szemben egységesen kell fellépnünk, hogy erősek maradjunk. Románia eltökélt szándéka, hogy részese legyen a demokratikus államok közös válaszának az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott háborúra. Ugyanakkor mélyen elkötelezettek vagyunk a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd minden formája elleni küzdelem mellett itthon és világszerte” – mondta.

Románia tudja, hogy a szélsőséges megnyilvánulásoktól az antiszemitizmusig nagyon rövid lehet a távolság, ezért támogatja az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos valamennyi európai projektet – mondta a kormányfő. Megemlítette, hogy idén május 2–4. között Bukarestben tartották az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet előmozdítása érdekében kidolgozott stratégia gyakorlatba ültetésével foglalkozó európai uniós munkacsoport negyedik ülését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Azt is kifejtette, hogy Izrael Románia egyik legerősebb és legfontosabb partnere a Közel-Keleten, és a két ország közötti gazdasági viszony is egyre erősebb. Véleménye szerint azonban jobban ki kellene használni a kereskedelemben rejlő potenciált, és felhívást intézett az izraeli vállalkozókhoz, hogy fektessenek be Romániában. Nicolae Ciucă végezetül leszögezte: Románia arra törekszik, hogy az elkövetkező évek során még jobban megerősítse Izraellel való partnerségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?