FRISSÍTVE - Eljárás indult a PSD-ellenes rendszámú autó tulajdonosa ellen

Bűnvádi eljárás indult egy Svédországban letelepedett romániai férfi ellen, aki egy személyre szabott rendszámú autóval tért vissza néhány napja az országba. FRISSÍTÉS: A rendőrség megerősítette a hírt.

A gépkocsi nagy feltűnést keltett az utóbbi napokban a forgalomban, rengetegen lefotózták a „MUIEPSD” (Szabad fordításban: kapd be PSD) feliratú rendszámtáblát. A felvételek Facebookon is terjedtek, még az Euronews is beszámolt róla. Az autó tulajdonosa a sajtónak elmondta, így kívánt tiltakozni a Szociáldemokrata Párt kormányzási stílusa ellen.

A román rendőrségnek végül sikerült fogást találni a férfin. A svéd hatóságok ugyanis megerősítették, hogy ezt a személyre szabott rendszámot csak Svédország területén használhatta volna az autós. Ezért PSD ellen tiltakozó férfit Craiován igazoltatták, és bűnvádi eljárást kezdeményeztek ellene érvénytelen rendszámmal történő közlekedés miatt – írja a craiovai sajtó.

FRISSÍTÉS: A rendőrség hétfőn közölte: hétfőn korareggel megállították a forgalomban a 45 éves férfit, aki ellen bűnvádi eljárást kezdeményeznek „olyan gépjármű vezetése miatt, amelyet más ország területén írtak be forgalomba, és amely nem közlekedhet Romána területén, és amely hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy bírsággal büntethető”.

A rendőrség rámutatott, hogy a Románia által 1980-ban ratifikált 1968-as Bécsi Egyezmény szerint minden forgalmi rendszámnak számokat és betűket is kell tartalmaznia, tehát Romániában a férfi autójának kizárólag betűkből álló egyedi rendszáma érvénytelen, és itt csak az - adatbázisokban és az autó irataiban is szereplő - "állandó forgalmi rendszámát" használhatta volna.

A bukaresti svéd nagykövetség ezzel szemben egy hétfői Facebook-bejegyzésben azt állította: az egyedi svéd rendszámok érvényesek az Európai Unió egész területén, azzal a kikötéssel, hogy a gépkocsivezetőnek rendelkeznie kell mind az állandó, mind az egyedi rendszámot tartalmazó hivatalos iratokkal.

Kimaradt?