Tăriceanu értésre adta: legszívesebben a legfőbb ügyészt is leváltaná

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt főügyészének, Laura Codruţa Kövesinek a legfőbb ügyészségre való kinevezése "dacolás és arrogáns gesztus" a legfőbb ügyész részéről, nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke csütörtök este egy televíziós műsorban. A politikus értésre adta, hogy legszívesebben leváltaná Augustin Lazărt.

"Az a döntés, hogy a legfőbb ügyészség egyik tisztségébe nevezte ki Kövesit, dacolás és arrogáns gesztus. Vagyis nagyon komoly okok miatt menesztették, köztük két olyan alkotmánybírósági döntés amely közvetlenül érintette, és egyéb indokokból, amelyeket Tudorel Toader igazságügyi miniszter felsorolt a Kövesi menesztéséről szóló indoklásban, és te kinevezed egy másik tisztségbe" - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu az Antena3 televízió műsorában.

Az ALDE vezetője elmondta, az utóbbi időben megfigyelte, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyésznek egyre nagyobb a "politikai étvágya", ami arról árulkodik, hogy nincs tisztában jogállásával és feladatkörével.

„Folyamatosan politikai nyilatkozatokat tesz. Folyamatosan felhívja figyelmünket, hogy mit kell tennünk és mit nem a büntetőpolitikával kapcsolatban, látszik, hogy nincs tisztában jogállásával és feladatkörével. Gesztusai és hozzáállása abnormális szerintem. Nem láttam olyan országot, ahol a legfőbb ügyész beavatkozik a politikai döntésekbe" - magyarázta Tăriceanu.

A szenátus elnökének véleménye szerint Lazăr viselkedése bizonyítja, hogy "nem érti mit jelent a jogállamiság egy demokratikus országban", és valószínűleg úgy látja a jogállamot, mint "a kommunista időszakban", amikor Lazărt szakmailag képezték.

Augustin Lazăr megbízása alapján a legfőbb ügyészség eligazító és ellenőrző szolgálata keretében tevékenykedik a továbbiakban Laura Codruţa Kövesi. A legfőbb ügyészség közleménye értelmében a volt korrupcióellenes főügyész többek között az Országos Korrupcióellenes Stratégia gyakorlatba ültetéséért felel majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?