Johannis kihirdette az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény módosításait

Kihirdette Klaus Johannis államelnök az alkotmánybíróság működését szabályozó, 1992/47-es törvény módosításait, amelyek a taláros testület tagjainak megválasztására és az ellenük foganatosítható szabadságkorlátozó intézkedésekre vonatkoznak.

A törvény előírja, hogy az alkotmánybírák ellen csak azt követően lehet őrizetbe vételi, letartóztatási vagy házkutatási parancsot kiadni a nevükre, hogy azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

A jogszabályt az alkotmánybíróság döntésének értelmében újratárgyalták, a parlament pedig kivette azt a szövegrészt, amely előírta, hogy csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani a taláros testület tagjai ellen, hogy azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

A jóváhagyáshoz az alkotmánybíróság tagjai kétharmadának szavazatára van szükség, miután meghallgatták az érintett bírát - olvasható az elfogadott törvényszövegben.

Az alkotmánybíróság március 20-án döntött arról, hogy jóváhagyja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) honatyáinak kifogását, amely szerint egyes módosítások alkotmányellenesek.

A szenátus döntő házként újratárgyalta az 1992/47-es törvényt módosító tervezetet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?