Az államfő az alkotmánybíróságra küldte a CSM-ről szóló törvényt

Alkotmányossági kifogást emelt pénteken Klaus Johannis a Legfelsőbb Bírói Tanácsra (CSM) vonatkozó, 2004/317-es törvényt módosító jogszabály ellen.

Indoklásában az államfő felidézi, hogy korábban ezt a tervezetet megfontolásra visszaküldte a parlamenthez, de a plénum indoklás nélkül elutasította az újratárgyalásra vonatkozó kérelmét. Az elnök indoklásában akkor felsorolta, hogy a módosított változatban foglaltak akadályoznák a CSM működését és alkotmányos szerepének betöltését, valamint az Igazságügyi Felügyelet működését is. Ugyanakkor a kihirdetésre elküldött tervezet egymásnak ellentmondó, zavaros rendelkezéseket foglal magában, nem létező jogszabályokra hivatkozik és átfedéseket is tartalmaz az államfő szerint.

Johannis emlékeztet: az alkotmányos joggyakorlat szerint az államfő által kért parlamenti újratárgyalás során kimondottan a kérelemben jelzett szövegeket, szempontokat és indoklásokat vegyék górcső alá a törvényhozók. A parlament azonban nem indokolta meg kérésenek elutasítását, és a két ház egyike sem tárgyalta érdemben az általa felsorolt kifogásokat.

A törvény általa jelzett részleteinek újbóli parlamenti megfontolása tehát valójában nem történt meg, a két ház plénuma vita nélkül szavazás alá bocsátotta az egész jogszabályszöveget, azokat a részeket is, amelyekről nem kapott felülvizsgálati kérelmet az államelnöktől - figyelmeztet Johannis.

Következésképpen az államfő kéri, hogy az alkotmánybíróság nyilvánítsa alaptörvénybe ütközőnek a CSM-törvényt, mert azt alkotmányellenes módon fogadta el a parlament.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?