Liviu Dragnea: meg akarnak semmisíteni

A büntető törvénykönyv elfogadott módosításait nem neki, hanem az igazságszolgáltatáshoz forduló romániai állampolgároknak „dedikálták” – hangsúlyozta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Liviu Dragnea úgy véli, Klaus Johannis államfő és egy, „az államon belül okkult hatalommal bíró”, szűk körű csoportosulás az ő „megsemmisítésére” törekszik.

„A büntető törvénykönyvet az igazságszolgáltatáshoz forduló román állampolgároknak dedikálták. Másfél év után elegem lett már az egyesek által eldobott petárdákból. Mit jelent az, hogy Liviu Dragneának dedikálták? Ami az én személyemet illeti, Johannis és az államon belül okkult hatalommal bíró, befolyásos emberek egy szűk körű csoportja már másfél évvel ezelőtt eldöntötte, hogy engem megsemmisítenek, mindegy, hogy miként. Most éppen hivatali visszaélésről beszélünk, de holnap lehet, hogy ezer vagy kétezer új dossziét gyártanak. Ott van előttük a cél, és nem haboznak, mert elveszíthetik azt az elképzelhetetlen hatalmat, amellyel bírtak és bírnak még mindig az államon belül. Egy okkult, illegitim hatalomról van szó” - fogalmazott Dragnea. Hozzátette, megengedhetetlen, hogy meghurcolják az állampolgárokat, mielőtt jogerős döntés születne az ügyükben, ezért volt szükség a Btk. módosítására.
A PSD-elnök úgy véli, bizonyos „szolgálatok és érdekek” áldozatává vált, mivel azt az elvet vallja, hogy Romániának energetikai szempontból független országgá kell válnia, és nem ért egyet azzal, hogy a Fekete-tengerből kitermelt teljes földgázmennyiség külföldre jusson. Dragnea rámutatott, a tengeri kitermelést szabályozó és a képviselőház végső szavazatára váró offshore-törvénybe mindenképpen bele kell foglalni, hogy a Fekete-tengerből kitermelt földgáz jelentős hányadát a romániai piacon értékesítik, átlátható módon.

„Ezt az esélyt nem szalaszthatjuk el. Mert azt senki nem bocsáthatja majd meg senkinek, ha a romániai földgáz a környező országok gazdasági fejlődéséhez járul majd hozzá” - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt elnöke, hozzátéve, a rendkívüli ülésszak végéig szavazni fog a képviselőház a tervezetről.

Klaus Johannis „visszaél” a rendelkezésére álló eszközökkel

Az államelnök visszaélésszerűen kihasználta a rendelkezésére álló eszközöket a büntető törvénykönyvön kívül más törvények életbe lépésének megakadályozására is – fogalmazott továbbá Liviu Dragnea.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arra reagált, hogy Klaus Johannis államfő a büntető törvénykönyv képviselőházi megszavazása után azt nyilatkozta: minden alkotmányos eszközt felhasznál arra, hogy megtámadja a btk-t és a büntetőeljárási törvénykönyvet.

„Engem ez nem lep meg, ugyanis Johannis elnök visszaélésszerűen kihasználta az összes, rendelkezésére álló alkotmányos eszközt és hatáskört más törvények életbe lépésének megakadályozására is, olyan törvényekét, amelyektől a kormányzás, a gazdasági program függ” - fejtette ki Dragnea. A PSD vezetője azt is elmondta: noha a parlament alapvető feladata a jogalkotás, mégis "minden oldalról fenyegetettségnek és nyomásgyakorlásnak van kitéve, hogy így vagy úgy szavazzon vagy ne szavazzon."

Kapcsolódók

Kimaradt?