Megbírságolták Péter Ferencet a székely zászló miatt

A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság keddi ítéletének értelmében 42 642 lejre bírságolták Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét, amiért nem távolította el a szovátai polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót.

2016 márciusban a Maros megyei törvényszék marasztalta el Szováta akkori polgármesterét a székely zászlónak a hivatalra való kitűzése miatt. A törvényszék Péter Ferencet a zászló eltüntetésére vonatkozó prefektusi felszólítás gyakorlatba ültetésének késleltetése miatt naponta a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összegre bírságolta. Akkor a törvényszék elutasította a prefektusnak a bírság pontos megállapítására vonatkozó kérését. Ezt követően az ítélőtáblán folytatódott a per, amelynek végén kedden kimondták, hogy a volt elöljárónak 42 642 lej bírságot kell kifizetnie.

Románia újra kettős mércét alkalmaz – mutatott rá az elöljáró. „Abszurdnak és nevetségesnek tartom, hogy az Európai Unió egyik tagállamában, egy regionális közösség szimbólumának használatáért büntetnek meg. Ez szembemegy a szabad önkifejezés elvével, és Románia újra kettős mércét alkalmaz: míg például Bukovinában, ami szintén történelmi régió és nem adminisztratív terület, nem jár bírság a régió zászlójának használatáért, bennünket közel 50 ezer lejre bírságolnak ugyanazért” – közölte Péter Ferenc.

A megyei tanácselnök szerint a kisebbségek szimbólumainak használata semmiféle veszélyt nem jelent sem a román társadalomra, sem a román államra nézve. „Tudomásul veszem a bíróság mai döntését, de közösségi vezetőként, az RMDSZ tisztségviselőivel közösen azon fogunk dolgozni, hogy a romániai törvények egyértelműen lehetővé tegyék a kisebbségi, regionális szimbólumok használatát” – fogalmazott.

A Maros Megyei Tanács és a Maros megyei RMDSZ elnöke úgy látja, hogy a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet mutatnak arról, hogy Romániában mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat.  

Kapcsolódók

Kimaradt?