FRISSÍTVE - A parlamenti bizottság jóváhagyta Gabriel Vlase kinevezését a SIE igazgatói tisztségébe

A Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) aktivitását ellenőrző bizottság jóváhagyta hétfőn Gabriel Vlase kinevezését a SIE igazgatói tisztségére. FRISSÍTVE: A kinevezést Liviu Dragnea képviselőházi elnök is támogatja,

Vlase a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője, Klaus Johannis államelnök javasolta a SIE igazgatói tisztségére. A 47 éves Bákó megyei politikus tagja a képviselőház nemzetbiztonsági szakbizottságának és a nemzetvédelmi kollégium, majd a hírszerzési akadémia hallgatójaként szerzett szakképesítést, illetve doktori címet. Mint ismert, a titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján. 

FRISSÍTÉS 1: Klaus Johannis államfő javaslatát a testület öt tagja támogatta szavazatával, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője ellene voksolt. A szakbizottság véleményezését továbbítják a parlament összevont házbizottságának, a testület pedig kijelöli a két ház együttes ülésének időpontját, amelyen szavaznak a kinevezésről. A SIE-bizottságot vezető Mihai Weber szerint erre még a rendkívüli ülésszakban kerülhet sor.

FRISSÍTÉS 2: Támogatja Gabriel Vlase kinevezését a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére –  jelentette ki Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hozzátéve ironikusan, hogy Vlase általános támogatottságnak örvend. 

Arra kérdésre, hogy támogatja-e Vlase kinevezését, Dragnea azt válaszolta: „Persze, hogy igen. Ha jól értem, Vlase úr általános támogatottságnak örvend.”

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök korábban már kijelentette, hogy Gabriel Vlase kinevezését támogatja a koalíció. A legutóbbi tájékoztatás szerint, erről már szerdán dönt a parlament két házának együttes plénuma. 
 

A címlapfotó forrása: Ziarul de Bacău

Kapcsolódók

Kimaradt?