Meglepte a koalíciót az államfő jelöltje a SIE élére

Bár korábban Marian Neacșu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára bejelentette, megfelelőnek tartják Gabriel Vlasét, az államfő jelöltjét a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére, utóbb a koalíció vezetői beismerték, hogy meglepte őket a javaslat. Elképzelhető, hogy a kormánypártok nem szavazzák meg a képviselőház PSD-s alelnökének kinevezését.

Meglepte a koalíciós pártok vezetőit, hogy Gabriel Vlasét jelölte az államfő a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) élére. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szerint még nem döntött a koalíció a javaslattal kapcsolatban. Klaus Johannis csütörtökön levélben tájékoztatta a parlament két házelnökét, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjét, az alsóház alelnökét javasolja a SIE igazgatói tisztségére.

"Nem azt mondom, hogy nincs megfelelő képesítése ehhez a tisztséghez, de azt sem rejtem véka alá, hogy meglepett a javaslat, mint ahogy szerintem Liviu Dragneát is. Elsősorban azért, mert másfél éve betöltésre vár ez a tisztség, és pont most érkezik a kinevezés. Vajon miért? Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, de azért feltettem magamnak néhány kérdést. (...) Valamilyen számítások húzódhatnak a háttérben, mert derült égből villámcsapásként érkezett a javaslat" - mondta Călin Popescu-Tăriceanu, hozzátéve, hogy a kinevezési javaslatot nem előzték meg tárgyalások, ők maguk is az elnöki hivatal közleményéből értesültek róla.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök péntek este ironikusan nyilatkozott az államelnök által küldött levélről. "Hogy egy élő klasszikust idézzek: ez az átirat több kérdést vet fel, mint ahányat tisztáz. Addig fogom olvasni, amíg megértem. Lehet, hogy közvitára kell bocsátani a témát" - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt elnöke Klaus Iohannis elnököt parafrazálva.

A SIE igazgatói tisztsége 2016 szeptemberében üresedett meg, Mihai Răzvan Ungureanu lemondása nyomán.

Kapcsolódók

Kimaradt?