Vitakészség-fejlesztésére is sor került az Edzőtáborban

A vitázás művészetét is kipróbálhatták az Edzőtábor résztvevői vasárnap.

A vitaversenyre négy 3 fős csapat nevezett be, és sorshúzással döntötték el, hogy az előre megszabott tételmondat mellett vagy ellen fognak érvelni. A kinevezett bírák előre leszögezett szempontrendszer alapján döntötték el, hogy melyik a győztes csapat. A vitaformátum a Kelet- és Közép-Európában leginkább elterjedt vitarendszerét, a Karl Popper vitaformátum egyszerűsített változatát alkalmazták.

A bírák elsősorban az érvelés felépítését, az érvek felsorakoztatását, a kérdésfeltevést, a tételmondatban szereplő kulcsfogalmak meghatározását értékelték. Másodsorban fontos szempont volt az érvelési technikák személyeskedést elkerülő beszédformátuma, a megszabott beszédidők pontos betartása, illetve az érvelés és ellenérvelés, ésszerű és hiteles érvek mentén felépített előadásmód.

Az első megmérettetés tételmondata "Az RMDSZ minden magyart képvisel" volt. A döntő vitában a két továbbjutott csapat "A család alapja a nő és a férfi házassága" tételmondat mellett, illetve ellen érveltek. Az Ifjú Titánok nevet viselő csapat a tételmondat mellett érvelve győzték le a MAKOSZ csapatát. A szoros érvküzdelmet követően az 5 tagból álló bírák megfogalmazták, hogy nagyon nehéz volt eldönteni, hogy melyik a győztes csapat, mivel nagyon erős és koherens, a fairplay szabályrendszerét követően voltak felépítve az érvrendszerek. Így mindenik bíró külön-külön megindokolta és érvelt döntése mellett. Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezet ügyvezető elnöke elmondta, hogy mindkét csapat olyan érvrendszert sorakoztatott fel, amely nagyon megnehezítette a döntést. Mindenképp egy nagyon tanulságos és a vitakészséget építő gyakorlatnak lehettünk résztvevői és tanúi.

A nyertes csapat tagjai: Bihar megyéből Kőrösi Kristóf és Tőtős Áron, Kovászna megyéből, pedig Kelemen Szilárd voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?