FRISSÍTVE: Halálos áldozatai is vannak az árvíznek

FRISSÍTVE: Életét vesztette egy férfi szombaton Argeş megyében az áradás miatt. FRISSÍTÉS: További áldozatok vannak. 

A férfi lóháton akart átkelni a megáradt Doamnei folyón Corbi településen, amikor egy áradat elragadta és megfulladt. A férfit 45 percen keresztül próbálták feléleszteni a mentősök, sikertelenül. A hatóságok korábban többször is figyelmeztetést adtak ki a megemelkedett vízszint miatt a Doamnei folyóra.

Szombaton a belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte több mint 760 személyt kellett kimenekíteni otthonából. Nagy gondok voltak Neamț, Suceava, Iași és Bákó megyékben is.

Az áradás Székelyföldet sem kímélte

A Hargita megyei készenléti felügyelőség tájékoztatása szerint a kedvezőtlen időjárás az egész megyét érintette, az olyan nagyvárosokban is elöntötte a háztartásokat, pincéket a víz, mint Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely. Gyergyóhollót és Tölgyest sem kímélte.

Raed Arafat Kovászna megyébe utazott

Kökösbácstelek térségébe látogatott szombatról vasárnapra virradóan Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, ahol az elmúlt napokban árvíz pusztított, tájékoztatott a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlege (DSU).Raed Arafat éjfél után ért Kovászna megyébe Sebastian Cucu prefektussal és a megyei katasztrófavédelmi bizottság tagjaival. A szakemberek megvizsgálták a Tatrang folyó által átszakított töltést és az árvíz által okozott károkat. 

A DSU felmérése szerint Kovászna megyében mintegy 200 személyt érintett az árvíz, 86 személyt Kökösbácstelkén, 109 személyt Bélmezőben, 21 személyt Székelytamásfalva településen. Szitabodza településen három házat rongált meg egy földcsuszamlás.

Továbbra sem lehet közlekedni Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a 11B-jelzésű országúton, Kézdiszárazpataknál néhány méteres szakaszon beszakadt az út. Nem lehet közlekedni a 121-es jelzésű megyei úton Szentkatolna és Imecsfalva között.

Brassó és Szitabodza között a vasúti forgalom is megállt, miután Bodolán a Tatrang folyó által hozott hordalék miatt összedőlt a vasúti híd, tájékoztatott vasárnap reggel a Román Országos Rendőr-főkapitányság közlekedési tájékoztató központja (Infotrafic). 

Maros megyében Héjjasfalvát öntötte el az árvíz. Az ár körülbelül száz háztartást érintett, 30 házba és 15 pincébe hatolt be. Két családot ki kellett lakoltatni a biztonságuk érdekében.

FRISSÍTÉS: Vasárnap a moldvai Karácsonkő (Piatra Neamţ) határában holtan találták meg azt a 48 éves férfit, akit a hordalékfák kihalászása közben még szombaton sodort el a víz a több kilométernyire lévő Gârcina községben. Egy 81 éves Botoşani megyei asszony saját otthonában halt meg, amikor a zivatarok által megrongált házban rászakadt az átázott mennyezet. A hatóságok szerint vízbefulladt az a Vrancea megyei Poiana Cristei-en korábban eltűntnek nyilvánított 70 éves asszony is, akinek a holtestét szombat este találták meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?