Kiterjesztették a legmagasabb árvízkészültséget Hargita megyére is

Kiterjesztették a legmagasabb árvízkészültséget Hargita megyére is, így a Tatros-folyó megemelkedett szintje miatt Kovászna, Hargita, Bákó és Neamţ megyében szombaton 24 óráig vörös árvízriadó van érvényben - tájékoztat az országos készenléti felügyelőség (IGSU). A legmagasabb készültség a Tartang-folyóra is érvényes Kovászna és Brassó megyében szombaton 18 óráig. 

A heves esőzések sújtotta térségek kárfelmérését követően kormányszinten igénybe veszik a Szolidaritási Alapot, jelentette be szombaton Carmen Dan belügyminiszter.

"Beszéltem a miniszterelnökkel. Az infrastruktúra is megrongálódott, így igénybe fogjuk venni a Szolidaritási Alapot, ehhez azonban először fel kell mérnünk a károkat, hogy pontosan tudjuk mit igényeljünk. Ezért szeretném, hogy amint az időjárás megengedi, azonnal felmérjük a károkat. A polgári védelmi mechanizmust csak akkor lehet igényelni, ha az országos hatóságok nem tudnak helytállni, ezt általában csak katasztrófák esetén lehet kihasználni" - magyarázta Carmen Dan a helyi önkormányzatok vezetőivel tartott videokonferencián.

A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy az IGSU vezetője Moldvába utazik, közben pedig Brassó és Kovászna megyében is megtekinti az áradások sújtotta településeket és tájékoztatja a belügyminisztérium vezetőségét a kialakult helyzetről. 

A székelyföldi árvízkárokról itt olvashat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?