FRISSÍTVE: Több útszakasz járhatatlan Hargita megyében, Székelyföldön vörös árvízriadó van

FRISSÍTVE: Mintegy félméteres víz hömpölyög a Csíkkozmás és Kézdivásárhely közötti 11B jelzésű országút kászoni szakaszán, ezért szombat reggel lezárták a forgalom elől – adta hírül a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség és a megyei rendőrség. A megye több más településén is áradások vannak. FRISSÍTÉS: Hat Hargita megyei település maradt áram nélkül. 

A Kászonokon átvezető 11B országút víz alatt van, ezért szombat reggeltől lezárták. A készenléti felügyelőség tájékoztatása szerint a 22–24 kilométeres szelvények között, Kászonújfalunál. A problémás útszakaszon – amelyet gyakran önt el az ár – körülbelül félméteres víz teszi veszélyessé a közlekedést.

Mindemellett fél kilométeres szakaszon Csíkszentmihály községben is lezárták a 124-es megyei útszakaszt: Ajnádon vált járhatatlanná az út a Rákos-patak áradása miatt. Jelenleg is homokzsákokkal védekeznek az udvarok víz alá kerülése ellen. Egyébként Felcsík más településein is kiöntöttek a patakok, és sok helyen a főúton hömpölyög a víz.

Gondokat okozott a heves esőzés a megye északi felében, Gyergyóhollón is. Pincék kerültek víz alá, a tűzoltók ezekben a percekben is küzdenek az árral.

Időközben kiterjesztették a legmagasabb árvízkészültséget Hargita megyére is, így a Tatros-folyó megemelkedett szintje miatt Kovászna, Hargita, Bákó és Neamţ megyében szombaton 24 óráig vörös árvízriadó van érvényben - tájékoztat az országos készenléti felügyelőség (IGSU). A legmagasabb készültség a Tartang-folyóra is érvényes Kovászna és Brassó megyében szombaton 18 óráig. 

Kovászna megyében az árvíz miatt családokat kellett kilakoltatni. 

FRISSÍTÉS: Hat Hargita megyei település maradt áramszolgáltatás nélkül, 2.021 háztartást érint a kiesés, nyilatkozta szombaton a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Alina Ciobotariu. A szóvivő arról tájékoztatott, hogy Gyergyótölgyes, Récefalva, Hágótő, Gyergyóholló, Hollósarka, Borszék településeken szakadt meg az áramellátás. 25 transzformátor-állomást és egy magasfeszültségű hálózatot érintett a kedvezőtlen időjárás.

Gyimesfelsolokon körülbelül ötven udvart öntött el a víz. 

Kapcsolódók

Kimaradt?