Felújítják a nagyváradi városházát

Idén ősszel vagy legkésőbb jövő tavasszal elkezdhetik a műemléképület felújítását, amelynek egy részét a turisták előtt is megnyitnák majd. 

A nagyváradi városházát 1902. február 26-án kezdték építeni és 1904. január 10-én adták át. Tervezője és kivitelezője a neves építész, ifj. Rimanóczy Kálmán volt. A műemléképület felújításának költségeit 19,5 millió lejre becsülik (áfa nélkül), és azt a helyi költségvetésből fedezik. A felújításra 18 hónapot szánnak. A munkálatok megkezdését június 28-i ülésén egyhangúlag hagyta jóvá a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület.

A terveket Ilie Bolojan polgármester és a tervező Pro Arch Kft.-t képviselő, Pafka Ernő két nappal korábban mutatta be a nagyközönségnek. A polgármester akkor azt mondta: a közbeszerzési eljárás lefolytatásától függően idén ősszel, legkésőbb jövő tavasszal elkezdik a városháza felújítását.

A tervek szerint az épület főlépcsőházát, emeleti folyosóját, a Traian Moşoiu és Rimler Károly nevét viselő nagy- és kistermet, valamint a polgármester tanácsadóinak irodáit megnyitnák a turisták előtt. A dísztermet az eredeti mintára állítanák vissza, a bútorzat ismét félköríves amfiteátrumot formázna, és az épület tetőszerkezetét is visszaállítanák az eredeti tervek szerint, ez a város második világháborús bombázásakor égett le.

Kapcsolódók

Kimaradt?