A Hargita megyei végzősök úgy érzik, szerencséjük volt a román tételekkel

A Hargita megyei diákok többsége elégedetten távozott a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgáról. A magyar anyanyelvű érettségizők véleménye is túlnyomórészt pozitív volt, mint mondták, ennél könnyebb tételeket nem nagyon kaphattak volna.

A diákok egybehangzó véleménye, hogy az, aki tanult, annak sikerülhetett a román írásbelije. A székelyföldi megyében hat vizsgaközpontban összesen 2132 diák iratkozott be érettségire, de 111-en nem jelentek meg reggel az első írásbeli megmérettetésen. Országos szinten több mint 136 ezer diákot várnak a 440 vizsgaközpontba.  

Elégedetten, mosolyogva távoztak a diákok

Megkérdeztük a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban kialakított vizsgaközpontból éppen távozó diákokat, hogyan értékelik az első írásbeli vizsgát. Beszédes tény, hogy elsőként a román tannyelvű Octavian Goga Középiskola diákjai távoztak az épületből. A többségük mosolyogva üdvözölte az osztálytársait, függetlenül attól, hogy reál vagy humán szakosok.

A reál szakosok Tudor Arghezi- helyett inkább Mihai Eminescu-szöveget választottak a harmadik tételnél, azon belül is a Luceafărul vagy a Sara pe deal című lírai alkotásokat elemezték. A humán szakosok hozzávetőleg fele-fele arányban választották Ion Barbu vagy Lucian Blaga költeményét. 

A Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai is elégedetten távoztak a vizsgáról. Egy architektúra szakon tanuló tizenkettedikes fiú elmondta, hogy szintén a Mihai Eminescu-verset választotta. „Szerencsénk volt, mert ebből a tételből tényleg készültünk. Hallottunk korábban olyan pletykát, hogy a humán szakosok a Luceafărul-t, a reál szakosok pedig Ion Luca Caragialétól az O scrisoare pierdută-t kapják. Aztán mégis mi reálosok kaptuk a Luceafărul-t, de szerencsére készültünk is belőle” – mondta az érettségiző művészetis diák.

Volt, akinek a második tétel okozott nehézséget

A gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium egyik általunk megkérdezett diákja nem elégedett a vizsgával, mert a második tétel kidolgozásában nem volt biztos. Mint mondta, annak örül, hogy a Mihai Eminescu-szöveget kapták a harmadik tételben, de még nagyobb lenne az öröme, ha az első két tétel is jobban ment volna, hiszen így jobb eséllyel kapna magasabb osztályzatot. „Aki román anyanyelvű, annak tényleg könnyű volt az írásbeli, én a második tételt szinte egyáltalán nem értettem, hogy mit kellett volna oda pontosan írni. Ilyen feladattal még nem találkoztunk” – jegyezte meg szomorúan az egyik vizsgázó.

Egy másik gyimesfelsőloki diáklány tavaly már érettségizett, de sikertelenül. Idén újra megpróbálkozott, és ezúttal sem elégedett maradéktalanul, de véleménye szerint idén könnyebb tételeket kaptak, mint tavaly.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Görbe Péter az érettségi tételekkel kapcsolatban hasonló véleményen volt, mint a diákok. Portálunknak elmondta: meglátása szerint a jól ismert művekhez feltehetően mindenki tudott valamit írni, így reményét fejezte ki, hogy idén több lesz az átmenő jegy román nyelv és irodalomból.

A főtanfelügyelő tájékoztatott: mind a hat vizsgaközpontban nagyjából rendben zajlott az érettségi. Mindössze két diákot zártak ki a vizsgáról, mert a szabályzat ellenére maguknál tartották a telefonjukat. Mindkettőjüket a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskolában kialakított vizsgaközpontban kapták csaláson, és legközelebb csak 2019 őszén ülhetnek vizsgapadba.

Kapcsolódók

Kimaradt?