FRISSÍTVE - Román érettségi: közzétették a javítókulcsokat

Hétfőn 9 és 12 óra között zajlott az első írásbeli érettségi vizsga, román nyelv és irodalomból mérték fel a tanulók tudását. A harmadik tételnél – amely általában a legnagyobb kihívást jelenti a diákoknak – verselemzést kaptak a vizsgázók. FRISSÍTÉS: Mutatjuk a tételek javítókulcsát. 

Információink szerint a reál szakosoknak egy Mihai Eminescu- vagy egy Tudor Arghezi-vers alapján kellett elemzést írniuk. Előbbi esetében például a Luceafărul című jöhetett szóba.

A humán szakosoktól is verselemzést kértek: az ő esetükben Ion Barbu és Lucian Blaga között kellett választani. Barbutól a Riga Crypto și Lapona Enigel, Blagatól pedig a Eu nu strivesc corola de minuni a lumii című versekkel dolgozhattak a végzősök.

A tételeket 15 órakor teszik közzé a tanügyminisztérium honlapján.

Idén több mint 136 ezer diák érettségizik az ország 440 vizsgaközpontjában. Kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak, csütörtökön pedig a választott tantárgyból. A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Az eredményeket július 4-én 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro honlapon. Az óvásokat aznap 12 és 16 óra között fogadják. A végleges eredményeket július 9-én ismertetik.

FRISSÍTÉSAz Adevărul hírportál megszerezte a reál szakosok tételét. 

E szerint az első tétel első részében egy Antol Holban tollából származó szövegre vonatkozó feladatsort kellett a diákoknak megoldaniuk, majd arról kellett érvelő szöveget írni, hogy az emberek tudják-e értékelni azt a helyet, ahol élnek. 

A második tétel a szerzői utasítások szerepének megindoklását kérte egy drámarészlet kapcsán. 

FRISSÍTÉS2Az oktatási minisztérium honlapján délután közzétették a román nyelv és irodalom vizsga tételeit és javítókulcsait. A dokumentumok innen letölthetők. 

Kapcsolódók

Kimaradt?